Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kortbedrägerier ett stort problem”

Polisen beskriver kortbedrägerierna som ett stort problem.
– Det här är en brottslighet som ökar och som vi kan förvänta oss mer av i framtiden, säger Christer Nordström, presstalesman för Uppsala­polisen.

Annons

Skimning, kodstölder och kort som beställs i någon annans namn. Bedragarna har flera metoder för att lura till sig pengar.

– Det är ett stort problem och det är alldeles för lätt att beställa ett kort i någon annans namn. Bankerna har ett stort ansvar här, säger Christer Nordström.

Med jämna mellanrum får polisen in anmälningar om kortbedrägerier. Brotten är ofta svåra att utreda då det är svårt att spåra brottet till en fysisk person. Många kortbeställningar görs via internet och ofta slutar spåren på ett internetkafé eller någon annan offentlig plats där det finns tillgång till datorer.

– Jag är förvånad över att allt kommer hem i brevlådan i stället för att man ska gå och hämta ut det och legitimera sig. Länsning av brevlådor är inget ovanligt, säger Christer Nordström.

Kerstin Ottosson jobbar som informationschef på SEB kort och förklarar varför korten inte skickas som rekommenderat brev.

– Kunderna väljer själva hur de vill ha sina kort skickade. Den valmöjligheten måste vi erbjuda, det är inte alla som vill gå och hämta ut rekommenderade brev, säger hon.

Mer läsning

Annons