Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kostnaderna sätter stopp för Etanol-anpassning

Annons

Tre Preem-stationer i Tierps kommun behöver ännu inte installera etanol-pumpar. Men installationerna kommer att ske de närmaste åren. Kostnaderna är höga och innebär en risk för bensinstationerna.

Kravet uppskjutet

Arbetarbladet skrev tidigare i år att Din X i Tierp inte behöver installera etanol-pumpar. Då var motiveringen att de dyra kostnaderna inte skulle komma att vägas upp av de förväntade inkomsterna. Nu har tre Preem-stationer, i Skärplinge, Tierp och Månkarbo, fått installationskravet uppskjutet. Stationen i Skärplinge har fått installationen uppskjuten i ett år, och vid de andra två stationerna ska etanol-pumpar installeras om två år.

– Vi har personer med specialistkompetens som installerar E85-pumpar. De kan inte göra arbetet tidigare, säger Thomas Ögren, Preems presschef.

Att installera nya pumpar kostar mellan 500 000 – 700 000 kronor. Många mindre stationer har ingen möjlighet att göra sådana investeringar.

Risk för stationer

Thomas Ögren vågar inte säga något om hur pump-installation-erna kommer att påverka Preems mackar i Tierps kommun.

– En generell trend över hela landet är att det stängs station-er. Men det kan finnas andra orsaker än installation av E85-pumpar. Det finns alltid en risk för stationer med små volymer, säger Thomas Ögren.

Mer läsning

Annons