Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kramkalas när äldre träffade getter och grisar

/
  • Arne Lundin som bor på Danielsgården uppskattade att få klappa getter. Han har tidigare jobbat som bonddräng.
  • Kelade och tittade på grisar gjorde Ingrid Lundin och Linnea Tholander i mitten, hon är praktikant på 4H-gården i Gränby i Uppsala.
  • Arne Lundin som bor på Danielsgården uppskattade att få klappa getter. Han har tidigare jobbat som bonddräng. Bredvid hans fru, Ingrid Lundin.

Arne Lundin, 81 år, klappade getter när smådjursturnén kom till äldreboendet Danielsgården.

Annons

Den här veckan har getter, får, grisar, kaniner och höns från 4H-gården i Gränby i Uppsala hälsat på Tierps fem äldreboenden. Under fredagen blir det sista stoppet på Vendelgården i Örbyhus.

Arne Lundin uppskattade besöket.

– Det är trevligt att få träffa olika djur, jag har faktiskt jobbat som bonddräng tidigare. Annars är jag mycket här inne på Danielsgården. En del har inte träffat så mycket djur tidigare, säger han.

Praktikanten Linnea Tholander från 4H-gården hade fullt upp under onsdagens besök på Danielsgården.

– Det kom tre klasser från förskolan hit och även folk som bor på ett gruppboende. Många minnen väcktes till liv hos de äldre och jag fick höra många spännande historier, säger hon.

Arrangör är även Ulrika Björck, vid kultur och fritid på kommunen.

– Det väcker mycket minnen och känslor att träffa djur, särskilt hos dementa. Nu sitter de äldre inne på sina rum. De äldre får något att prata om, de blir lugna och avslappnade.

Hon har tidigare hört om vårdhundar och hästar vid äldreboenden, som ska förbättra de äldres hälsa.

Det här är den andra smådjursturnén som kommunen ordnar och det lär bli en fortsättning. 4H-gården hade med sig en djurskötare, en praktikant och turnén kostade kommunen totalt 30 000 kronor.

Mer läsning