Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

KRÖNIKA: Krigstorsk med skitig lucka

/

Annons

"Om ni inte håller rent på luckan kan ni heller inte vinna några krig"

Under den dagliga inspektionen av logementet malde fanjunkaren Karlsson – vi kan kalla honom så – fram sitt budskap. Som ett mantra som upprepades gång på gång. Det var under min lumpartid i Kungsängen utanför Stockholm. Ärligt talat tyckte jag inte att militärtjänsten var något lyft. Det var mest en massa rytande från befäl och meningslösa uppgifter.

Allra minst suktade jag efter att skjuta på andra människor. Men fanjunkarens ord lät ändå konstiga. Vad hade sträckta sängöverkast, blänkande tvättrännor och dammfria lister med bataljer att göra?

Nu många år senare fattar jag. För att få något gjort måste det vara en viss ordning. Vart gränsen går för detta är givetvis individuell och jag har aldrig varit någon pedant.

Vilka är det då som ser till att en arbetsplats inte förfaller? Jo, städerskorna. Så de är mina hjältinnor. För oftast är det kvinnor som städar efter andra, även om det givetvis finns manliga städare.

Om det inte är rent och fint på storpampens kontor går inga affären i hamn. I forskningslaboratoriet kan inte de vitklädda snillena plöja fram genom skräp. Som journalist kan man helt enkelt inte koncentrera sig om det ligger för mycket saker huller om buller. För att inte tala om allergirisken. Allt fler människor reagerar på inomhusmiljön. Sjukhus är ett kapitel för sig. Där kan det vara rent livsfarligt med lort.

Med en mamma som var hemmafru under uppväxten kan inte hon glömmas bort. Ni vet det här att man som barn "bara" skulle titta in för att få ett glas mjölk och några bullar. Med skorna på. Och med en mamma som man tyckte tjatade, men som självklart hade rätt. Brukar tänka på det själv när jag städar min och sambons lya. Efteråt känns det som ett helgerån när något direkt smutsar ned

I artikeln intill finns ytterligare en hjältinna. 63-åriga Irja, som utan att tveka eller vara kräkmagad städar spyor efter andra. Tänk på det när ni tar plats i ett tågsäte. På en timme ska städerskan torka skiten efter andra. Så håll kaffet på bordet, skala apelsiner över en tidning och ta bort smulorna efter er. Länge leve städerskan!

LÄS OCKSÅ: Hon städar efter lortgrisarna på Upptågen

Mer läsning

Annons