Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrksjön får strandäng för betande köttdjur

/
  • SKAPAR STRANDÄNG. Tord Andersson och ett tiotal andra medlemmar i Föreningen Tegelsmorasjön skapar en strandäng vid Kyrksjön. De har också hyrt in folk från Skogsstyrelsen som jobbar i bakgrunden.
  • TOLV ÅRS KAMP. Föreningen Tegelsmorasjön började rensa Kyrksjön 1997. Nu är vattenspegeln framme och vid sjön har föreningen byggt ett fågeltorn.
  • SADLADE OM. Calle Wårdh, Tierp, sadlade om från handlare till skogshuggare. Nu är han med och rensar vid Kyrksjön.

Föreningen Tegelsmorasjön restaurerar Kyrksjön nedanför kyrkan.
Just nu skapar de en strandäng på nordöstra sidan där köttdjur ska beta.
– Projekt som är bra för miljön ligger i tiden, säger Tord Andersson, ordförande i föreningen.

Annons

Ett par helger i rad har upp till tio medlemmar i föreningen sågat ned träd och sly på platsen. Ett jobb som Tord Andersson beskriver som ”skitroligt” med en väldig gemenskap. Men dagtid är det andra som jobbar för att sjön ska synas mellan träden.

– Vi har hyrt in Skogsstyrelsen, förklarar Tord Andersson där vi pulsar fram i det skogsbevuxna området.

Det är absolut inte slumpmässigt som växtligheten tas bort. Upplandsstiftelsen har gjort en plan för arbetet. Bland annat måste vegetation som är bra för den sällsynta större agatsnäckan som lever här bevaras. Nere vid strandkanten arbetar fyra man med motorsågar och handkraft. En av Skogstyrelsens mannar är snart 65-årige Calle Wårdh, Tierp.

– Man får mycket friskt luft men det är ganska jobbigt också. Jag drev tidigare järnhandel i Skärplinge och trodde aldrig att jag skulle jobba i skogen. Nu vet jag vad det var för råd jag gav till den som köpte en motorsåg, konstaterar Calle Wårdh, i en paus i arbetet.

Till restaureringen av beteshagen har föreningen sökt 160 000 kronor i bidrag från länsstyrelsen. En stor del av pengarna ska gå till att stängsla in hagen. Utan bidrag blir det bara en rensning av strandängen. Längre fram vill de gärna skapa en likadan strandäng på sydöstra sidan. Men det är en samfällighet och så här långt säger en ägare nej till åtgärden.

Tidigare har föreningen, som har 100 medlemmar, tagit bort vass i vattnet. För tolv år sedan då arbetet satte igång var sjön helt igenväxt. Nu är vattenspegeln framtagen. På platsen har föreningen byggt ett fågeltorn som vem som helst kan spana ifrån.

– Rensningen har gynnat många fågelarter som änder, tärnor, kärrhök och svarttärna, berättar Tord Andersson.

Mer läsning

Annons