Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagbrott när rektor efterforskade källa

Rektor Helena Car, Tierp, kan ha brutit mot förbudet i tryckfrihetsförordningen att efterforska källor. Hon ville att Arbetarbladet skulle namnge en person som anonymt kommenterat en artikel på webben.

Annons

Kommentaren gällde ”Föräldraråd agerar för missnöjda lärare”. Skribenten menade att det behövs ordentlig personal på Bruksskolan som kan ”ruska om dessa bortskämda Söderforsungar”.

Helena Car skickade ett mejl Arbetarbladet där hon menade att uttalandet var oacceptabelt och där hon hoppades att någon bara tagit signaturen ”centralskoleanställd”.

Mejlet avslutade med en begäran till Arbetarbladet att lämna ut namnet.

När journalisten Anders R Olsson, författare till böcker om tryckfrihet, får höra om fallet säger han.

– Så vitt jag kan bedöma är det hon gjort otillåtet. Jag tycker att man ska göra en anmälan till justitiekanslern (JK). Det kan vara en uppfostrande sak där andra anställda lär sig något, säger han.

Enligt Tryckfrihetsförordningen har vem som helst rätt att uttrycka sig anonymt. Anställda inom stat och kommun har inte rätt att efterforska vem som skrivit något.

– Jag var så upprörd och förstod att ni inte skulle lämna ut namnet. Jag känner att det är katastrof om en lärare på Centralskolan tycker så som uttrycks i kommentaren. Det var dumt gjort av mig, säger Helena Car.

Även kommunjurist Leif Nilsson säger att rektorn brutit mot Tryckfrihetsförordningen.

Förvaltningschef Jan Rosenfeld säger att Car har handlat fel.

– Jag ska prata med henne, det var klumpigt gjort.

– Hon borde ha satt ut en blänkare där hon skulle ha uppmanat personen att ge sig tillkänna.

Mer läsning

Annons