Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare dras in från barn- och ungdomspsykiatrin i Tierp

De läkarresurser som funnits vid BUP-mottagningen i Tierp kommer nu att dras in. Läkarbrist är anledningen.
– Placerar vi läkarna i Uppsala försvinner inte läkartid till resor, säger Sven Ernstsson, chefen för barn- och ungdomspsykiatrin i Uppsala län.

Annons

BUP-patienterna som behandlats i Tierp och Östhammar kommer hädanefter att få resa till Akademiska sjukhuset i Uppsala för att få träffa läkare, något som rört upp känslor lokalt.

Sara Sjödal (C) är ledamot i landstingsfullmäktige:

– Jag tycker att det är riktigt dåligt. Det handlar om hur man fördelar resurserna. Det finns ett värde i att ha vården lokalt, säger hon.

Tidigare har barn- och ungdomspsykiatrin i Tierp haft läkare på plats minst en dag i veckan, nu behåller man antalet läkare men försöker skala bort resandet.

Sven Ernstsson berättar att det länge varit läkarbrist inom den här specialistgrenen och menar att en kombination av fler patienter och färre anställda läkare tvingat BUP till effektiviseringen.

Skulle ni inte kunna spara in på resurserna någon annanstans?

– Jo, det kan man teoretiskt sett göra. Men vi har valt att inte göra det, för det går bort för mycket restid.

Tidigare i år blev det klart att ögon- och öronläkarvården som fanns i Tierp skulle försvinna.

– Det som är allra viktigast med det här är att vi ser trenden nu. Jag vill veta i förväg, vilka läkare är det som flyttar från Tierp nästa gång och vad kan jag göra för att det inte ska hända, frågar Sara Sjödal.

Mer läsning

Annons