Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läkare missbedömde patient med njursvikt

/
  • DÅLIG INFORMATION. Informationsfödet mellan primärvården och kirurgikliniken i Uppsala var bristfällig, det visar Socialstyrelsens utredning om en Lex Maria-anmälan mot Tierps vårdcentral.

I juli 2008 skickades en patient med njursvikt hem från Tierps vårdcentral.


Socialstyrelsen har utrett ärendet och anser att läkaren missbedömde allvarlighetsgraden på patientens tillstånd.

Annons

Händelsen i juli ledde till en Lex Maria-anmälan mot Tierps vårdcentral. Den manliga patient som fallet berör hade opererats för rektalcancer på kirurgikliniken på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Efter utskrivning hade mannen problem att kissa och efter tre dagar ringde hans hustru på ambulans. Mannen kördes till akuten i Tierp, där en läkare inte lyckades få igång urinproduktionen och patienten skickades hem.

En dag senare åkte patienten till kirurgkliniken på Akademiska och blev då inlagd med grav njursvikt.

I sin utredning skriver Socialstyrelsen att läkaren i Tierp gjorde den rimliga bedömningen att patienten var uttorkad, men att läkaren missbedömde allvarighetsgraden av tillståndet. I utredningen framkommer även brister i informationsöverföringen mellan kirurgikliniken i Uppsala och primärvården. Även informationen till patient och närstående har varit bristfällig.

För att se till att en patientsäker vård kan ges i framtiden ska verksamhetscheferna för de berörda verksamheterna se över informationsfödet mellan enheterna och till patienter och närstånde. I övrigt avslutar Socialstyrelsen ärendet utan vidare åtgärder.

Mer läsning

Annons