Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingspengar låsta i isländsk krisbank

/

Nu har finanskrisen nått Uppsala län.
Landstinget har nära en halv miljard kronor låsta hos den isländska krisbanken Kaupthing. Pengar som ska användas till framtida pensioner och investeringar.

Annons

Landstinget tog i måndags ut 450 miljoner kronor ur banken - men 425 miljoner är fortfarande låsta. I ett pressmeddelande skriver landstinget att de ser allvarligt på läget.

– Vi följer utvecklingen nära. I nästa vecka har vi möjlighet att ta ut mer pengar, säger Bo Carlbark, ekonomidirektör vid Landstinget i Uppsala län.

Pengarna är för framtida bruk, bland annat till pensioner och investeringar. Bo Carlbark är noga med att påpeka att inga pengar ännu har förlorats.

– Den svenska riksbanken och finansinspektionen bedömer banken som solid. Riksbanken har därför gett ett likviditetsstöd till den. Det minskar risken för konkurs och att vi förlorar pengar.

Men i massmedia rapporteras om att de isländska bankerna - däribland Kaupthing - är på väg in i en situation som hotar både dem och hela Islands ekonomi.

Uppsala läns landstings pengar är låsta i lån hos Kaupthing med olika slags bindningstider - det sista på hundra miljoner kronor löper ut i december.

För att hålla koll på landstingspengarna ska ett finansutskott med landstingspolitiker bildas som följer finanskrisen. Pengarna som har tagits ut har placerats i Nordea och Swedbank.

– Vi vill inte ha pengarna på samma ställe. Tidigare har vi inte sett det behovet. Nu ser vi att det är bättre att göra omplaceringar.

Enligt Bo Carlbark var det av försiktighet som landstinget från början placerade pengarna i den isländska banken.

– Kaupthing anses i grunden vara en solid bank. Vårt syfte är att det ska vara säkert och ge god avkastning. Bara för en vecka sen trodde vi inte att det skulle bli såhär, förklarar han.

 

Mer läsning

Annons