Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång kö till hälsotest

/
  • UNDERSÖKNING.  Distriktssköterskan Christina Cederström-Ohlsson mäter blodtrycket på 72-årige Sven-Olof Thorell, Månkarbo.Foto: Conny Svensson
  • RÖKFRI. 83-årige Nils Lindberg hade bra värden. Och så har han inte heller rökt en cigarett sedan 1978 då han och hustrun Maj slutade på samma dag.
  • HAR KRYMPT. Som längst har Sven-Olof Thorell. Månkarbo, varit 1,69 meter. Nu är han tre centimeter kortare kan distriktssköterskan Christina Cederström-Ohlsson konstatera.

Den första köar i två timmar.


Är det rockkonsert i Tierp?


Nej, ortsborna får testa sin hälsa.

Annons

Platsen är Tierps vårdcentrum och det är lunchtid på måndagen. Invid apoteket har kommunens distriktssköterskor satt upp ett par vikskärmar, våg och mätutrustning. Besökarna kan under hälsoveckan också ta för sig av broschyrer med hälsoråd.

– Det är väldigt många som kommit. Den första var här två timmar innan vi öppnade, säger Christina Cederström-Ohlsson som med kollegan tagit emot ett 15-tal besökare på en timme.

En av dem som testar blodtryck och sockervärde är Sven-Olof Thorell, 72 år, Månkarbo.

– Jag tycker att det här är väldigt bra för att undersökningen ska bli av. Själv var jag till husläkaren i höstas.

Liksom andra besökare får han fylla i en hälsodeklaration som sköterskorna går igenom. Det är frågor om det allmänna hälsotillståndet, fysisk aktivitet, alkoholvanor och rökning.

– Vi ger råd utifrån formuläret. Om det är allvarligt kan vi direkt boka tid hos husläkare, säger Christina Cederström-Ohlsson.

En som är mycket nöjd efter undersökningen är 83-årige Nils Lindberg.

– Jag har inte rökt sedan 1978. Jag och min hustru Maj slutade på samma dag, säger han.

Distriktsköterskorna tar emot varje eftermiddagen fram till och med torsdag. Hälsoveckan avslutas med öppet hus på lördag. Då kan besökarna få råd av sjusköterskor som är specialister på hjärtsvikt, diabetes och KOL. Besökarna kan också se katastrofutrustning, få utbildning i hjärt- och lungräddning och göra spriometritester.

Mer läsning

Annons