Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Långväga besökare hos ullmakaren

/
  • NYA INTRYCK. På onsdagen fick ullmakare Veronica Skytt besök av hantverkare från Mongoliet. De utbytte erfarenheter kring ullberedning. En stor skillnad mellan deras och vårt sätt att hantera ullen är att de låter hästar och lamadjur dra rullar med otovad ull efter sig på stäppen. Friktionen gör på så vis det jobb som vi i Sverige utför med händer.

Ullmakare Veronica Skytt

i Hållnäs fick i går besök av hantverkare från Mongoliet. Mötet var ett av många stopp i Norduppland där mongolerna reser runt för att lära sig om svensk ullhantering.

Annons

– Det känns jättespännande att få höra hur de gör för att bereda sin ull och hur det skiljer sig från vår tradition här hemma, säger Veronica Skytt.

Kunskapsutbytet mellan Sverige och Mongoliet har pågått sedan 1991 och finansieras av Svenska institutet. Från svensk sida går projektet ut på att hjälpa mongolerna vinna tillbaka statusen för ullproduktion som hantverk.

De mongoler som nu är på besök i Sverige är medlemmar i en relativt nystartad organisation som stödjer inhemska ullhantverkare i sitt yrkesutövande. Hemma är de småföretagare som försörjer sig på mongolisk filtkonst.

– Vi som är här på besök har framför allt en sak gemensamt – det är intresset för ull, säger Tangad Danaajav, ordförande i den mongoliska filthantverksorganisationen och ler brett.

De utländska gästerna ser sig fascinerat runt i kring i Veronica Skytts lokaler i gamla konsumbutiken i Konradslund. De känner med händerna på ullens kvalitet och lyssnar uppmärksamt på Veronicas berättelse om det svenska sättet att bereda materialet.

Anledningen till Sverigebesöket är att de i helgen ska delta i ett symposium i Jakobsberg utanför Stockholm. Där får deltagarna lära sig mongoliska seder kring ullhantering och filtmakeri.

– En speciell tradition är att otovad ull rullas ihop, rullarna fästs med rep på en häst eller kamel. Därefter släpas rullarna över den karga stäppen i flera timmar. Friktionen ersätter det arbete vi här hemma utför med händerna, berättar Gunilla Paetau Sjöberg som är själv har varit på besök i Mongoliets huvudstad Ulaanbaator. Det är även hon som står bakom helgens symposium i Jakobsberg.

Mer läsning

Annons