Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsrätten ändrade kommunens nej

/

Länsrätten gav Mikael Elvendahl rätt.
Han får höja båthuset i Fågelsundet med en halv meter.
Höjningen gör det möjligt att övernatta i båthuset.

Annons

– Jag är glad åt beslutet, det känns som riktigt. Det blir en sommarbostad och där man även kan sova över vissa helger på vintern. Fast det finns inga avlopp eller rinnande vatten, säger Mikael Elvendahl, Upplands Väsby, som dock påpekar att kommunen kan överklaga domen till kammarrätten.

Efter en seg strid har Mikael Elvendahl fått rätt i sin begäran om bygglov för åtgärden. Tidigare har kommunen och länsstyrelsen sagt nej tillbygglovet med hänvisning till bestämmelser i plan- och bygglagen om att särskilt värdefulla byggnader inte får förvanskas. Elfvendahl menade dock att det inte blir en sådan förvanskning då det inte finns någon rät linje mellan tacknockarna på övriga båthus i Fågelsundet.

Ett ytterligare argument var att Elfvendahl lättare kan underhålla huset om han kan bo där.

Vid en syn bland båthusen visade Elfvendahl ledamöterna i länsrätten hur lite området påverkas av tillbyggnaden.

I sin dom konstaterar också rätten, ”Den i målet ansökta höjningen om en halv meter kommer därför att vara mycket svår att upptäcka utan tidigare vetskap om fastigheten. Båthuset kommer i övrigt att överensstämma med karaktären av bebyggelsen i området”.

– Jag förstod att det låg ovanför kommunens huvud att bestämma om det här, men jag tycker att det är en knäpp på näsan för dem.

Mer läsning

Annons