Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lantbrukare riskerar böter om han bygger nära granne

En lantbrukare utanför Tierp vill bygga en ladugård 30 meter från grannens hus.

Nu vill kommunens miljöinspektör förbjuda bygget och rikta ett vite på 200 000 kronor om lantbrukaren fortsätter med planerna.

Annons

– Redan när grannhuset byggdes överklagade jag bygglovet för att det kunde bli så att de skulle störa sig på vår verksamhet, och det är ju precis vad som hänt nu, säger lantbrukaren Stig Kihlén.

Bygge nära grannen

Det var i maj som grannen kontaktade Tierps kommun. Skälet var att Stig Kihlén förberett för att bygga en 60 meter lång och 10 meter hög ladugård intill hennes hus.

På platsen är det i dag öppet landskap.

Då ladugården är en del av lantbrukets verksamhet och finns på jordbruksfastigheten behövdes inget bygglov. Redan i dag har Kihlén en ladugård på samma avstånd från grannens hus – fast i en annan riktning.

Skymmer solen

Kommunens miljöinspektör menar dock att den nya byggnaden kommer att skymma solen mitt på dagen, vilket är dåligt både för huset och för de boendes hälsa.

Dessutom menar han att djuren i ladugården kommer att lukta och verksamheten innebära buller.

Vill förbjuda bygget

Därför vill han med hänvisning till miljöbalken att kommunstyrelsen förbjuder bygget med ett vite på 200 000 kronor om det fortskrider.

Stig Kihlén skriver dock i ett yttrande till kommunen att om grannen störs av lukt och buller från den nya ladugården så borde det gälla även den andra ladugården.

Dessutom menar han att om byggnaden innebär en fara för hälsan så borde en stor del av befolkningen i tätbebyggda Tierp lida av dålig hälsa.

Hus brann ned

På grannens tomt stod tidigare ett hus som brann ned. Stig Kihlén menar att kommunen gjorde fel som beviljade tomtens nya ägare bygglov för en återuppbyggnad. Det var i februari förra året. Hans överklagan avslogs dock av länsrätten.

Mer läsning

Annons