Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarförbundet ställer politiker mot väggen

/
  • PROTEST. Så här såg det ut i somras då 30 lärare demonstrerade inför kommunfullmäktige i Tierp. På bilden anländer Jenny Lundström (MP) till mötet.
  • EFTERLYSER forum. Alexandra Wijk, ordförande för Lärarförbundet Tierp, tyckte att frukostmötet med ansvariga politiker var bra. Nu vill hon ha ett regelbundet forum där lärare, skolledning och politiker träffas.

I somras protesterade ett 30-tal lärare utanför Tierps kommunhus.

Kravet inför kommunfullmäktige var högre löner och bättre vision för skolan.

Nu har Lärarförbundet återigen ställt ansvariga politiker mot väggen.

Annons

Det skedde på ett frukostmöte på onsdagen. Med fanns representanter från Lärarförbundets styrelse samt politiker från både den styrande röd-grönasidan och den borgerliga oppositionen.

– Det är politikerna vi måste prata med. Det är de som håller i budgeten och ska ha visionerna. Det är viktigt att berätta hur det är ute i verksamheten, säger Alexandra Wijk, ordförande i Lärarförbundet Tierp som var nöjd med mötet.

Forum att mötas

Ett av kraven gäller en bättre vision för skolan.

– Skolplanen som nu finns når inte ut till oss på skolorna.

Wijk säger att lärarfacket vill ha ett regelbundet forum där ledning, lärare och politiker träffas och pratar skolfrågor. Lärarna vill att man i kommunen tecknar avtalet om ”HÖK”, något som skulle ge 1500 kronor mer i månaden mot att lärarna utökar sin arbetstid med annat innehåll.

– Det kan exempelvis vara ”learning study”, där man följer varandra lektioner, eller forskning på att undervisa på olika sätt.

Även Pia Wårdsäter (S) tyckte att mötet var jättebra. När det gäller skolplan så håller kommunfullmäktiges beredning ”Lärande och unga” på att ta fram en ny sådan.

10 000 mer i månadslön

Lärarförbundet kräver 10 000 kronor mer i månadslön på sikt. Wårdsäter ska föra kravet vidare till kommunens förhandlingsdelegation, där kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S), ytterligare politiker och höga tjänstemän sitter.

– Det centrala avtalet ger minst 1,5 procent i löneförhöjning 2011, de flesta kommuner följer nog det, säger Wårdsäter.

Lärarförbudet Tierp har 370 medlemmar, flertalet lärare i kommunen. Också Lärarnas Riksförbund (LR) har medlemmar.

Mer läsning

Annons