Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Lärartjänster måste bort i Tierp”

Tierps kommunstyrelse menar att lärartjänster på Högbergsskolan i Tierp måste bort. Detta då skolan ser ut att gå 9,8 miljoner kronor back i år mot budget.

– Nu måste det till panik­åtgärder för att rädda det här, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson.

Annons

Han påpekar att kostnaderna för gymnasieskolan ökat mellan 2009 och 2010, trots att de enligt kommunens åtgärdsplan skulle spara pengar. Kommunstyrelsen köper inte förklaringen att hela underskottet på Högbergsskolan i skulle bero på ersättningar för elever som går gymnasiet i andra kommuner.

– Det handlar också om Högbergsskolans interna kostnader, säger Eriksson (S).

Christer Olausson, kommunombud för lärarnas Riksförbund, säger att lärarna på Högbergsskolan så här långt fått beskedet att fem–sex vikarier som har förordnande per termin inte får kvar jobbet efter jul.

– Annars blir det väl en förhandling med facken där det tar upp till ett halvår innan de kan säga upp folk. Vi måste se vad som kan förbättras men det måste till lärare annars blir det ingen undervisning, säger Olausson.

Han påpekar att det vid vissa utbildningar måste vara små undervisningsgrupper eftersom så få elever valt den inriktningen.

”Bättre om det varit friskola”

Åter till politikerna i kommunstyrelsen. Daniel Blomstedt (M) menar att det hade varit bättre om Högbergsskolan varit en friskola, då det i ett bolag finns en större strävan att i tid sätta in åtgärder.

Gunnar Larsson (FP) vill försöka se positivt på läget. Han påpekar att det nu finns en massa elever som går i andra kommunen som man kan locka till Tierps för att minska kostnaderna.

Rektor avgick nyligen

Sara Sjödal (C) påpekar att skolan till nästa höst måste satsa pengar på att uppgradera elever som i dag går på individuellt program och som enligt en ny reform ska in på vanliga program.

– Vi får hoppas att en del av de ökade kostnaderna har gått till det.

Nyligen avgick skolans rektor Odd Johnsen i protest mot de stora besparingar som de måste göra.

Mer läsning

Annons