Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Loppisfynd blir pengar till fattiga

/
  • HJÄLPSAMMA. Vanja och Sivert Forsberg åker i december åter till Sri Lanka. Nu ska de fortsätta uppbyggnaden av det nya huset till en fattig familj. Intäkterna från loppisen de driver i Fagerviken går oavkortat till hjälpen.

Vanja och Sivert Forsbergs loppis i Fagerviken är en utsträckt hand.
Med intäkterna hjälper de fattiga människor i Sri Lanka.
De tar med sig pengarna och köper saker på plats i landet.

Annons

– Det här ger oss jättemycket. Jag har inte ord för vad jag känner för de här människorna, säger Vanja Forsberg

Boden är översållad med muggar, glas och prydnadssaker. Det mesta är skänkta saker. Också Siverts gamla LP-skivor säljs. En skiva heter symboliskt ”hand i hand”.

– Varje öre vi får in går till de fattiga. Loppisen har gått jättebra i sommar, den har gett 10 000 kronor, berättar Vanja.

– Jag vill hjälpa till på det här sättet. Insamlingar litar jag inte på, säger Sivert.

Första gången det pensionerade paret åkte till byn Hikkaduwa i södra Sri Lanka var julen 2005, ett år efter tsunamin som drabbade befolkningen hårt. Genom paret som drev en restaurang träffade de en familj vars hus saknade dörrar och fönster. Pojkar hade försökt ta sig in till deras tonårsdöttrar på natten.

– Då hade familjen blivit utstött.

För egna pengar såg Sivert och Vanja till att det blev fönster i flickornas rum och dörrar på huset.

– De var jätteglada och tacksamma över hjälpen.

Nästa vinter fick de höra om fyra fiskarfamiljer som miste sin båt under tsunamin. Myndigheterna hade inte ordnat någon ersättningsbåt. Hemma i Sverige igen samlade de ihop 20 000 kronor som gick till en båt med 15 hästars motor.

– Nu fiskar två av männen på dagen och två på natten.

Så har det rullat på. Den unge kille som körde en hyrd tuk-tuk fick bidrag till en ny. Nu kan han försörja familjen. Tio kvinnor har fått nya symaskiner. I loppisboden säljer Vanja handväskor som en kvinna sytt av material från palmträd. Barn har fått skoluniformer och material. Allt köper Forsbergs på plats.

I senaste projektet bygger de ett hus åt en familj.

– De hade börjat på ett hus ihop med släktingar. Släktingarna dog i en olycka och de bodde i ett lerhus som inte var större än loppisboden.

Paret Forsberg har fått riktiga vänner därnere. De berättar om den stora gästfriheten där varje besökare får te och en kaka eller åtminstone en banan.

– I år ska vi bo gratis i en bungalow som restaurangägarna har. De vill bjuda oss på det då vi hjälper deras landsmän.

Mer läsning

Annons