Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF: ”Vi får nog leva med upp- och nedgångar”

Priserna på spannmål har nått botten. Det tror Kjell Ivarsson, expert på växtodling, vid LRF.

– Men vi får nog leva med upp- och nedgångar. Jordbruket är inte skyddat längre utan en del av en öppen marknad, säger han.

Annons

Lågkonjunkturen har gjort att konsumtionen minskat. Samtidigt ser skördarna ut att bli stora. När efterfrågan blir mindre sjunker priset på världsmarknaden.

– Allt handlar om prognoser och förväntningar. Även om en väldigt liten del av spannmålet når världsmarknaden är det efterfrågan som styr priset, förklarar Kjell Ivarsson.

För ett par år sedan drev ökad konsumtion fram en brist på spannmål. Då steg priset.

– Det var kineserna som importerade fodersäd, men nu är det inte längre något drag i konsumtionen. En annan joker är bioenergisatsningar, då vi gör etanol av spannmål. Oljekonsumtionen har sjunkit i lågkonjunkturen, och därmed även priset. Det gör att bioenergin står och stampar.

Trots det svåra läget tror Kjell Ivarsson att det kommer att vända.

– Befolkningen ökar och konsumtionen kommer att vända. Det är en känslig balans mellan tillgång och efterfrågan – blir det en dålig skörd på södra halvklotet kan priserna plötsligt stiga. Men som en del av en öppen marknad kommer svängningarna att vara större i framtiden, och det finns en risk att det skapar oro bland våra lantbrukare.

Mer läsning

Annons