Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad kamp mot skadegörelse

Snart ger länsstyrelsen besked om kameraövervakning ska tillåtas i Tierps kommun. Orsaken är de senaste årens svåra skadegörelse.

Men redan ser det ljusare ut.

– Jämfört med förra året har det minskat, säger Thomas Nilsson, fastighetschef vid Tierpsbyggen.

Annons

Förra sommaren var läget alarmerande. Då var skadegörelsen värre än på mycket länge – och bara på skolorna var det skador för mer än 200 000 kronor.

Då var det många som fick nog. Bland annat polisen, kommunen och Tierpsbyggen gick samman för att ta tag i problemet, nätverket ”Tryggt och snyggt i Tierp” bildades och ungdomsnätverket har jobbat med frågor kring skadegörelse.

Som Arbetarbladet tidigare har berättat finns dessutom en ny ansökan om kameraövervakning av Upptågsstationerna hos länsstyrelsen. De nya samarbetsformerna och insatserna verkar ha gett resultat.

Men skolorna, främst i Örbyhus och Söderfors samt Aspenskolan i Tierp, är tillsammans med Upptågsstationerna fortfarande utsatta.

– Fast det har hittills inte varit alls lika illa vid skolorna det här året. Om det beror på att vi har börjat med åtgärder eller om det helt enkelt beror på en sådan sak som att vädret varit sämre är svårt att svara på. Vi drar inga slutsatser innan sommaren är över, säger Thomas Nilsson.

Tillsammans med polisen och kommunen har Tierpsbyggen gjort så kallade trygghetsvandringar. Det är en genomgång av de drabbade platserna och vad man kan göra för att förebygga skadegörelsen. Det kan vara att strålkastare med närvarostyrning sätts upp eller att buskar och sly röjs undan för att öka insynen.

Även polisen upplever att skadegörelsen är mindre i år.

– Det är samarbetet som gör att det är bättre. Vi är inte framme än, men vi har också bara börjat, säger Bertil Danielsson, biträdande närpolischef i Tierp.

Mer läsning

Annons