Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyftare tog krafttag för bygden

/
  • Magnus Eklöf kör banan en gång i veckan.
  • Emma Persson och Andreas Wenn, Hudiksvall, i ringarna. Gänget blev mycket imponerad av hinderbanan i Östervåla och säger att de ska återvända inom kort
  • Lexus Olsson fixar bommen.
  • Sara Trolte, Uppsala, som tävlar i landslaget, ger goda råd till webben med kameran på huvudet.
  • Gabriel Englund och Emma Persson, båda Hudiksvall, vid banan. De blev rekommenderade att träna här genom multisportteamet Lynx.
  • Banan har ett 15-tal hinder. Byggarna utgick från ritningarna från banan vid Uppsala flygflygflottilj men lade till ett och annat.
  • Sara Trolte, Uppsala, vet var hon ska gasa och spara på krafter under banan

För två sedan fick Östervåla kraftsportklubb 400 000 kronor över.
Nu är bygden en hinderbana rikare.
Där tränar både proffs och barn med spring i benen.

Annons

Hinderbanan ligger på idrottsområdet. När Arbetarbladet besöker anläggningen strömmar rock ur högtalaren. Häftig musik gör träningen lättare. Här finns ett 15-tal hinder som lutande vägg, över- och understockar, klätternät, ringar och en så kallad apa där man går armgång.

På plats är ett gäng från behandlingshemmet Allviken i Tärnsjö.

– Vi är här första gången och ska låta killarna testa. Sedan kommer vi igen om en månad och ser om resultaten förbättrats, säger behandlingsassistenten Darko Majkic.

Han är mycket imponerad av anläggningen.

– En sådan här bana hade vi inte när jag var fallskärmsjägare i mitt hemland.

Banan är byggd av medlemmarna i Östervåla kraftsportklubb.

– Vi fick 400000 kronor över och är en ideell förening som inte ska gå med vinst, säger Magnus Eklöf som ihop med Martin Tennemar tog initiativ till bygget.

Sagt och gjort. Med hjälp av ideella krafter i klubben och sponsring från lokala företagare med maskiner och virke byggdes banan.

Banan är avgiftsfri och öppen hela dagarna. Hit kan vem som helst komma utan anmälan.

– Vi har anpassat banan så att alla ska kunna klara, Vi har också satt dit gröna pluttar vid klätterhindren för barnen. Hit kommer folk från hela landet, säger Magnus Eklöf, som påpekar att man ska vara 16 år för att själv besöka banan.

Både hockey- och fotbollsklubbar, klätterentusiaster och barnfamiljer nyttjar anläggningen. Här tränar också Sara Trolte, Uppsala, som är med i landslaget i hinderbana. Hon säger att det inte finns så många banor i Sverige och att den här är bättre än den i Venngarn.

– Jag vill inte säga något om hur det är på andra ställen utan bara att den här är en av de bästa i landet, inflikar Magnus.

Tre killar och en tjej från Hudiksvall ansluter. De tävlar för multisportteamet Lynx och har blivit rekommenderade banan.

– Banan var avancerad och bra och hade samma sorts hinder som på en tävling, säger Emma Persson.

Handren Abdulla är blöt av svett efter flera varv på banan och där han till slut klarade den avslutande och svåra väggen.

– Det enda man kunde lägga till är en bassäng nedanför ringarna för att göra det lite spännande.

Mer läsning