Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

(M) vill ha integrationsberedning i Tierp

/
  • Tanken är att en beredning inom Tierps kommunfullmäktige ska diskutera hur man får nyanlända att komma in i samhället.

Moderaterna vill att en tillfällig beredning inom Tierps kommunfullmäktige diskuterar integration av invandrare.
Kommunstyrelsen har nu sagt ja till motionen.

Annons

Slutgiltigt beslut om det blir någon beredning tas av kommunfullmäktige.

– Det känns oerhört bra att man kan säga ja till en motion från moderaterna, annars blir det allt som oftast avslag. En majoritet av partierna är för en sådan beredning.

– Jag har fått positiv feedback av både Urban Blomster (V) och Kenneth Gunnarsson (MP), säger Daniel Blomstedt som skrivit motionen ihop med partikollegan Åsa Sikberg.

Är integrationen av nyanlända som fått uppehållstillstånd för dålig i Tierps kommun?

– Ja, det tycker jag, annars hade jag inte skrivit den här motionen. Vi har en generellt hög arbetslöshet bland unga och den är ännu högre i den här gruppen.

Blomstedt påpekar att kommunen tidigare haft tillfälliga beredningar när det gäller äldre och ungdomar och att det också är rimligt i den här kategorin. Enligt Jonas Nyberg (S) ska beredningen sättas ihop i proportion till hur många mandat partierna har.

– Minst en från varje parti bör vara med, inflikar Daniel Blomstedt.

I Uppsala län har man inrättad en samverkan inom integrationsområdet mellan kommunerna, landstinget och länsstyrelsen. Målet är att nyanlända på sikt ska inkluderas i samhället.

Uppdraget för beredningen i Tierp blir att ta fram en strategi för att nå målet. Förutom slutna sammanträden ska man ta med medborgare, föreningar och myndigheter i diskussionen.

– Man kan också göra studiebesök och bjuda in invandrarföreningar, säger Daniel Blomstedt.

Beredningen ska till kommunfullmäktiges sammanträde i juni 2016 redovisa kommunens integrationsstrategi.

Mer läsning

Annons