Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Majoriteten i Tierp satsar på utbildning

/
  • Bengt-Olov Eriksson och Kenneth Gunnarsson lyfte fram satsningar på skola och förskola i den nya budgeten.

En ny förskola, mindre barngrupper och ökade lärarresurser till grundskolan.
Det är några av satsningarna som majoriteten i Tierp lyfte fram i sitt budgetförslag.

Annons

När kommunalråd Bengt-Olov Eriksson (S) och Kenneth Gunnarsson (MP) bjöd in till pressträff för att presentera majoritetens budgetförslag inför nästa år var platsen fritidshemmet Delta på Aspenskolan.

Platsen var symbolisk eftersom budgetförslaget presenterar satsningar på först och främst skola och förskola. Bland annat ska en ny förskola med sex avdelningar startas i kvarteret Bokbindarlunden.

– Den ska till viss del ersätta befintliga förskolor som Mattisborgen till exempel. Men det innebär också en utökning, säger Bengt Olov-Eriksson.

Dessutom ingår satsningar på personalförstärkningar. För att minska barngrupperna skjuts ett tillskott på 1,9 miljoner kronor till.

– Vi ligger lite högt när det kommer till antal barn per anställd, jämfört med andra kommuner. Det behövs mindre barngrupper för mer kvalitet. Vi vill fördela resurserna neråt i tidiga åldrar. Vi vill lägga dom där det gör störst verkan, säger Kenneth Gunnarsson.

När det kommer till grundskolan så blir det ett tillskott på ungefär en miljon kronor för ökad bemanning.

– Det är för att man ska kunna göra insatser för ökade volymer och för nyanlända, säger Kenneth Gunnarsson.

Tierp har en kraftig befolkningsökning. Mellan 1 november och 30 juni ökade Tierps kommun med 161 personer.

På grund av en ökad tillväxt i kommunen satsas det stort på att detaljplanelägga områden för boende. Sammanlagt handlar det om 1000 lägenheter under de kommande åren.

Största delen av dem ska ligga på Karlholms strand med ungefär 430 bostäder där beräknad byggstart är 2017.

– Det här ställer stora krav. Det ska dras vatten och avlopp och byggas gator och vägar. Det är en anledning till att investeringsbudgeten är så tung, 52 miljoner bara på gata och park. Sen är det här verksamhet som ska gå runt över tid, säger Bengt-Olov Eriksson.

Skattesatsen blir oförändrad.

I övrigt ska kommunen även införa en personalpool som ska användas till vikarier inom framför allt vård och omsorg. Dessutom får individ- och familjeverksamheten ett tillskott på nästan fyra miljoner kronor.

Mer läsning

Annons