Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Målningar i Vendels kyrka räddas

/
  • Moder Marias porträtt. Vendels kyrka byggdes före reformationen och är en så kallad Mariakyrka. Under sommaren kan man gå guidade turer  i kyrkan.
  • Erland Söderström.

De ömtåliga 1400-talsmålningarna i Vendels kyrka är räddade åt eftervärlden.

Annons

Målningarna höll på att falla sönder och det har tagit konservatorerna två år att rengöra väggarna.

– Det var på 30-talet som målningarna senast restaurerades här. Då lackades väggarna med ett slags fernissa, kasein. Problemet var att den började krackelera och ta färgen med sig, förklarar kyrkoherden Erland Söderström.

Konservatorer från Riksantikvarieämbetet har samarbetat med kemister för att hitta ett sätt att tvätta bort kaseinet utan att skada målningarna. I två år har bit för bit av kyrkans tak och väggar försetts med fuktkompresser som dragit bort lacken från färgen. Resultatet är en något ljusare kyrka.

Målningarna i Vendels kyrka tillhör de få bevarade verken av konstnären Johannes Iwan. Han målade i en originell stil som kallas för Tierpskolan. Särskilt begeistrade brukar konsthistorikerna vara över hans gestaltning av Sankt Göran och draken, säger Erland Söderström.

– Det är också intressant att se hur han använde bilder för att gestalta budskapet från Nya Testamentet. Det var viktigt på 1400-talet när gudstjänsterna hölls på latin, säger Erland Söderström.

Nu gör kyrkan en satsning för att visa upp kyrkorummet. Kyrkan har blivit en vägkyrka med kafé och ett antal historiska utställningar om kyrkan och de fornnordiska båtgravar som grävts ut i närheten.

Mer läsning

Annons