Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manfall från fullmäktige i tisdags

När kommunfullmäktige på tisdagen hade sitt första sammanträde för hösten var bortfallet stort. Av 49 ordinarie ledamöter var elva frånvarande. Sverigedemokraterna saknades helt.

Annons

– Det är mer än normalt. Vad som är orsaken kan jag inte svara på. Men det kan vara sjukdom, säger Helena Broberg, chef för processtöd i Tierps kommun, som var sekreterare vid sammanträdet.

Enligt henne brukar det vanligtvis inte saknas mer än 5-7 ledamöter. Någon statistik förs inte så länge det finns ersättare på plats. Något det gjorde för samtliga ledamöter utom för Sverigedemokraterna, vars stolar stod tomma.

– Det beror på sjukskrivningar. Det är första gången som vi inte har någon på plats, säger Kjell Hentilä, gruppledare för Sverigedemokraterna i Tierp.

– Jag brukar alltid vara där. Vi är ett litet parti, och den här gången är det som det är.

Han tycker att reglerna för förtroendevalda som är sjukskrivna är dåliga. Något som kommunfullmäktiges ordförande Bosse Englund (S) håller med om.

– Avdraget som Försäkringskassan gör är större än ersättningen till de förtroendevalda. Det finns ingen anledning att en sjukskriven som klarar att gå på ett sammanträde inte ska få möjlighet till det, säger han.

Mer läsning

Annons