Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många vill bli deltidsbrandmän i Norduppland

Intresset för att bli deltidsbrandman i Norduppland är större än väntat. I helgen var det "prova på-dagar" vid brandstationerna i Tierp och Östhammar.

– Det här visar att om vi söker på bred front kan det ge bra resultat, säger Charles Ågren vid Räddningstjänsten i Norduppland.

Annons

I dag finns tolv deltidare i Tierp. Går besparingsförslaget att deltidare ska ersätta heltidsbrandmännen nattetid igenom krävs fyra ytterligare. I Östhammar behövs upp till åtta nya.

Ett tiotal personer kom till brandstationen i Tierp i lördags för att prova på hur det är att vara brandman. Från ett konditionstest med 24 kilo utrustning till att krypa i trånga utrymmen. Dagen efter kom runt femton intresserade till stationen i Östhammar.

Ett bra resultat, enligt Charles Ågren. Kommande helg finns en ny chans till "prova på-dagar" vid brandstationerna.

Räddningstjänsten har även haft informationsträffar med runt 30 besökare. Härnäst ska ledningen besöka företag och föreningar för att ragga folk.

– Det är ju ett krav att man har tillstånd från sin arbetsgivare. Sandvik i Gimo är ett bra exempel. De utnyttjar sina deltidsbrandmän som brandskyddsombud. Där får de även en extra semestervecka.

Det är deltidare i Tierp och Östhammars centralorter man letar. Men omsättningen av personal på övriga orter gör att man söker folk dit med.

– Om det här får ett lyckat utfall tror jag att vi kommer att ha en kampanj årligen framöver, säger Charles Ågren.

Mer läsning

Annons