Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Massiv protest mot stor byggnad

/
  • Ett 20-tal grannar fick höra om byggplanerna. Många sa att de känder sig överkörda av kommunen.
  • Så här kan det nya asylboendet i Svanby komma att se ut enligt ett fotomontage. Bredvid syns villor i området.

Ett 20-tal grannar till det planerade asylboendet i Svanby, Tierp, kom på ett informationsmöte i kommunhuset.
Beskedet från grannarna var att de inte vill ha ett sådant stort hus i området.

Annons

Bakgrunden till mötet var de protester som hörts efter att kommunen gått ut med att man ska bygga ett boende för ensamkommande flyktingbarn på två tomter i området. När Roger Kjettselberg, vd på Tierpsbyggen, visade ett fotomontage över hur huset kan se ut tog det skruv i församlingen. Huset är tänkt i två våningar med 500 kvadratmeter i varje.

– Ska man bygga en institutionsbyggnad i ett villaområde? undrade Kurt Wikström.

Hans hustru Gudrun undrade om man inte har någon annanstans att ställa huset än mitt i ett villaområde. En åsikt som många grannar stämde in i.

– Värdet på villorna kommer att sjunka. Det är inte innehållet utan huset vi protesterar emot. Det blir väldigt mörkt för de som bor runt omkring, sa hon.

Kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) berättade om bakgrunden till att man vill bygga ett nytt asylboende. Enligt en ny lag bestämmer Migrationsverket hur många ensamkommande flyktingbarn varje kommun ska ta emot. Tierp är tilldelade 13 stycken varför det behövs ett nytt boende. Tierpbyggen hade inga lediga lämpliga lokaler. Bostadsbolagets styrelse tog då beslut om att bygga nytt.

– Man var tvungna att hitta en plats där det redan fanns en detaljplan som möjliggör bygget och den här verksamheten. Huset måste vara klart till september. Då föll valet på tomterna på Svanby.

Tierpsbyggen har därför för avsikt att söka bygglov på platsen. Eriksson dementerade rykten om att kommunen haft planerna länge utan att informera grannarna.

– 11 februari tog Tierpsbyggens styrelse beslut att ändra i investeringsbudgeten och i månadsskiftet februari-mars gick det ut en information. Jag är den första att beklaga att inte informationen gick ut till alla grannar.

Ansvariga berättade om verksamheten kring ensamkommande flyktingbarn. Det finns hårda regler hur ett sådant boende ska se ut. En kvinna i församlingen undrade dock om man inte kan bygga mindre genom att skippa undervisningslokaler och kök.

– De kan få undervisning i skolorna och mat från skolköken.

Myndighetschef Randi Graungaard förklarade att rummen är till för läxläsning och att ungdomarna går i skolan. Kvinnan vädjade till de ansvariga att tänka över saken igen.

– Vi kan gå med på två normalstora villor på 200 kvadratmeter styck.

Eriksson lovade att man en gång till ska titta på alternativ till bygget.

Mer läsning

Annons