Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med deg och svamp blir väggen i Tierps kyrka ren

/
  • GRÄNS. På takvalvet syns tydligt gränsen för vart konservatorerna gjort rent. I figuren finns också provytor som de gjorde innan jobbet satte igång.
  • IMPONERAD. Rickard Ullenius är, liksom sina kollegor mycket imponerad av de fina målningarna i Tierps kyrka. I bakgrunden rengör Reijo Koskinen en del av ett takvalv.
  • STÄNGT. Tierps kyrka är stängd fram till påsk på grund av arbetet med att rengöra kyrkan.

Med hjälp av speciella svampar rengörs väggarna i Tierps kyrka. Färgerna i de vackra slingorna, fåglarna och de ståtliga porträtten framträder allt mer.

– Det gäller att ha tålamod i det här jobbet, säger arbetsledaren och konservatorn Rickard Ullenius.

Annons

I 14 dagar har Ullenius Ateljéer rengjort väggarna i kyrkan. Lika länge har ett Gävleföretag rest byggnadsställningar i kyrkorummet.

Det gäller att komma åt alla utrymmen i den rikt dekorerade kyrkan. Den som nu träder in i kyrkan lägger märke till en smutsgrå rand i brösthöjd på väggarna. Så högt upp har konservatorfirman rengjort. För den oinvigde ser det ut som om de ”suddar” bort smutsen på kalkväggarna.

Wishab–svamp

– Vi använder en wishab-svamp, som består av vulkaniserad latex. Svampen binder smutsen och förbrukas vartefter, säger Rickard och visar i ett valv som är prytt med en blomsterslinga.

Det gäller att vara mycket varsam på själva målningen. På ställen där färgen är tunnare kan man använda en italiensk deg – gomma pane – som företaget själv blandar till och som man rullar på väggen.

– Det går också med franskbröd, problemet då är att det kan bli kvar degrester på väggarna. Det gjorde vi när svampen tog slut i Jakobs kyrka i Stockholm 87–88. Då åkte vi till San Remo-bagaren på söder och köpte bröd, berättar Rickard Ullenius.

Vackra målningar

Åter till Tierps kyrka där Ullenius ateljéer fått nio veckor på sig för arbetet. Just nu håller de på i takvalven, åtta meter ovan jord. Där finns vackra målningar av ett par evangelister och kyrkofäder. Rickard Ullenius visar på en rejäl spricka i väggen som de ska åtgärda.

– Vi ska laga större sprickor och bortfall. Där vi har lagat i en målning måste det retuscheras, berättar Ullenius.

Rätt färgkulör

Då gäller det att få till den rätta färgkulören.

– Man får blanda och prova. Kalkmåleri är inte lika lätt som oljefärg. Färgen ändrar sig mer från att den är blöt.

Här har firman fördel av ett uppdrag de hade i Håbo-Tibble kyrka utanför Bro. Även de målningarna är nämligen gjorda av de så kallade ”Tierpsmålarna”.

– Pigmenten är desamma, vilket underlättar för oss, säger Rickard Ullenius.

8 februari kan allmänheten besöka kyrkan för att se hur rengöringen går till. Kyrkan beräknas annars vara stängd fram till påsk.

Mer läsning

Annons