Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mejeriet i Eskesta utökas

/
  • ÖMHET. Kärleken till djuren är en viktig del för Jeanette Söderblom Johnsen och Malin Norén som tillsammans driver Eskesta gårdsmejeri.
  • ROLIGT. Jeanette Söderblom Johnsen och Malin Norén säger att de har roligt ihop på jobbet varje dag. och väl hemma i grannhusen kan de snacka med varandra i telefon i en timme.

De har gått från två till 16 fjällkor. Eskesta gårdsmejeri har successivt utökat sin kundkrets. Även hovet har fått upp ögonen för ostarna.

Annons

– De ringde från restaurang Lux där Victoria hade varit och ätit. Hon ville ha en bit av vår ost att ge till kungen på hans födelsedag. Drottningholms slott har sedan gjort beställning på osten, berättar Malin Norén, som driver gårdsmejeriet ihop med Jeanette Söderblom Johnsen.

Morgonen har präglats av mjölkning och mockning. Malin och Jeanette turas om att ha lagår’n. Cirka fem timmar om dagen går också åt till att ysta och paketera ostar.

– Att ysta är ett riktigt hantverk. Det beror på hur man rör, vilken temperatur det är i rummet och i karet, pH-värdet, med mera, berättar de.

De har sedan hösten 2005 drivit gårdsmejeriet i Eskesta utanför Tierp. De gör mögelostar, hårdostar, smör, yoghurt och filmjölk av mjölk från fjällkor. Kundkretsen är restauranger, delikatessaffärer och konferensanläggningar. Produkterna har spridits alltmer. Något som gjort att besättningen utökats. Nu har de 30 kreatur varav 16 mjölkkor.

Skaffar fler kor

– Efterfrågan är större än vad vi kan producera, säger Jeanette Söderblom Johnsen.

Till våren planerar de att bygga ut ladugården för att kunna skaffa fler kor.

– Men vi har inte tagit några stora lån för att dra igång mejeriet.

Att företaget går bra har gjort att de båda kunnat sluta sina anställningar. Malin mjölkade kor och Jeanette var försäljare.

Hur ofta har ni ångrat att ni drog igång mejeriet?

– Inte en enda gång. Det här är en enorm frihet och vi får syssla med det vi tycker är roligt. Om man har kul på jobbet går det bra, säger kvinnorna.

Det var när de båda bodde i Rimbo som planerna på gårdsmejeriet föddes. Det var Malins idé som hon över en bit ost och ett glas vin berättade för Jeanette.

– Jag ville ju samma sak, säger Jeanette.

Fyra osttokiga barn

Sagt och gjort, de båda familjerna köpte gården tillsammans i Eskesta, styckade av och drog igång mejeriet. Familjerna har nu fyra osttokiga barn i åldrarna tre till sex år.

– Min sexåring Maja säger att hon ska göra ost med mamma då hon blir stor, berättar Malin.

– Mina pojkar bryr sig bara om traktorer, skrattar Jeanette.

Mer läsning

Annons