Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer pengar till offentlig konst

Efter ett beslut i kommunfullmäktige ska mer pengar gå till offentlig konst vid nybyggnationer. Det blir den första höjningen sedan 1985.

Annons

Den så kallade enprocentsregeln ska gälla i Tierps kommun. Det klubbades igenom vid kommunfullmäktige 23 februari. Det innebär att en procent av investeringskostnaderna vid ny-, om - och tillbyggnation av offentliga byggnader ska gå till konstnärlig gestaltning.

– Det kan till exempel handla om utsmyckningar på fasader och liknande när vi gör renoveringar, men även lekskulpturer, spännande belysningsutformning på idrottshallar och annat, säger Roger Kjetselberg, vd för Tierps Kommunfastigheter AB, i ett pressmeddelande från Tierps kommun.

Sedan 1985 har 0,5 procent av investeringskostnaden gått till konst i Tierp.

Enprocentsregeln tillkom redan 1937 genom ett statligt kulturpolitiskt initiativ. Regeln har aldrig inneburit ett tvång, utan en ekonomisk princip och beräkningsmodell. Staten tillämpar enprocentsregeln, liksom 64 procent av Sveriges kommuner.

– Enprocentsregeln innebär att vi på Kultur och fritid kan ta ett samlat grepp kring den offentliga konsten och dess plats i samhället. Vi kan komma in tidigare i processerna och med en större ekonomi göra en större insats, säger Sofia Nohrstedt, kultur- och fritidschef i Tierps kommun.

Mer läsning

Annons