Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mindre till förskolani nytt budgetförslag

Större barngrupper inom förskolan. Det blir en av effekterna av det förslag till ombudgetering som kommunstyrelsen lägger fram.
– Vi är bekymrade i allra högsta grad, säger kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) om det ekonomiska läget.

Annons

Det nya budgetförslaget innebär inga sparade pengar för Tierps kommun. Däremot omfördelas pengarna och resurscentrum för vuxna respektive barn ges utökade finansiella medel.

– Kostnaden för försörjningsstödet ökar kraftigt i och med lågkonjunkturen och den ökade arbetslösheten, säger Bengt-Olov Eriksson.

I det nya budgetförslaget sparas 2 miljoner kronor jämnt fördelat på områdena gemensam service, medborgarservice, förskolan och kultur och fritid. En effekt blir att förskolan får handskas med större barngrupper.

Samtidigt får samhällsbyggnad och resurscentrum för vuxna respektive barn utökade finansiella medel med totalt 7 miljoner.

Kommunstyrelsen vill däremot att kommunfullmäktige ger dem i uppdrag att ta fram ett förslag till åtgärdsplan. Syftet med denna är att stärka 2009 års budget och att förbättra förutsättningarna inför nästa år.

Kommunen behöver spara pengar då prognoserna för skatteintäkterna bara blir sämre.

– Vi måste minska på personalen, ja. Men om det behövs göras uppsägningar är för tidigt att säga. Numerärt behöver det inte bli så stort eftersom vi har ett stort antal pensionsavgångar.

Catharina Deremar (C) stödjer budgetförslaget på grund av den föreslagna åtgärdsplanen. Daniel Blomstedt (M) är däremot kritisk och moderaterna reserverar sig mot förslaget.

– Jag kan inte acceptera att vi släpper iväg en budget som leder till kostnadsökningar. Då skatteintäkterna minskar ytterligare innebär förslaget att det planerade resultatet försämras med 11 miljoner, säger han.

Mer läsning

Annons