Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minus 7 ska bli plus 20

/
  • SÖMNIGT. Lugnet råder över Tierps samhälle, men även nästa år väntar besparingar för att hålla budgeten.

20 miljoner kronor plus.

Oförändrad skatt.

Så ser Tierps budget för 2010 ut.

Annons

Socialdemokraternas budgetförslag behandlas i kommunstyrelsen på tisdag.

Trots att årets resultat ser ut att bli minus 7 miljoner kronor, räknar S med plus 20,1 miljoner nästa år.

– Det är framför allt en effekt av det extra statsbidraget på 15 miljoner kronor som vi får för 2010. Då det är ett engångsbidrag gäller det att inte dra på sig extra kostnader för kommande år genom att införa nya verksamheter, säger finanskommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S).

Miljoner fördelas

I stället får Resurscentrum för barn och vuxna ett extra-bidrag på 3 miljoner kronor. Samhällsbyggnad får 1 miljon för eftersatt fastighetsunderhåll. Skolan får 2,5 miljoner för stärkt hemspråksundervisning och ett tillfälligt utvecklingsanslag på 1 miljon. Äldreomsorgen erhåller en miljon för utveckling av demensvården.

Vilka besparingar sker 2010?

– Det är massor av åtgärder i enlighet med planen. Som stor restriktivitet vid återbesättning av tjänster och 3-stegs raketen med 80 procentig tjänst, 90 procentig lön och full pensionsavsättning – något ett antal nappat på.

Eriksson tror inte att sparkravet på 8 miljoner på grundskolan, förskolan, gymnasiet och fritis kommer att märkas så mycket då elevkullarna samtidigt minskar. S räknar med en låg löneökning cirka 1,8 procent i budgeten. De stora underskotten på de båda resurscentrumen de två senaste åren måste enligt kommunallagen återställas 2011–2012, varför detta inte påverkar året budget.

Vad gör ni för att minska kostnaderna där?

– Det har varit den stora huvudvärken de senaste åren, men den senaste prognosen visar på ett minskat underskott jämfört med augusti.

Eriksson säger att nätverkshuset för barn och vuxna minskar kostnaderna samt att arbetslinjen, med jobb framför försörjningsstöd, fungerar ganska bra.

Varför vill ni ha oförändrad skatt?

– Att höja skatten i en lågkonjunktur är inget bra om man ser samhället i stort. Det minskar köpkraften.

Mer läsning

Annons