Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Missade giftstruma – Brukshälsan i Söderfors får kritik för dålig koll i journalen

Ett halvår efter att Söderforskvinnan nekats provtagning på Brukshälsan fick hon söka hjälp akut på Uppsala Akademiska Sjukhus.
Då hade den obehandlade giftstruman gett henne förmaksflimmer och hjärtsvikt.
"Alla läkarbesök, provtagningar, mediciner, resor och vad jag fysiskt och psykiskt utsatts för har kunnat undvikas med ett enkelt blodprov", skriver kvinnan i sin anmälan.

Annons

Den privata hälsocentralen har flera gånger lyfts fram som ett föredöme. Efter att hälsocentralen missat en kvinnlig patients giftstruma riktar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) kritik mot hur man hanterat kvinnans journal.

Läs också: Brukshälsan hyllas av patienterna – lätt att få tid och samma läkare

Läs också: De har bästa vårdcentralen

Kvinnan hade sökt läkare i maj 2014 för trötthet och nedsatt ork och ville ta ett prov på sköldkörtelfunktionen. Hon hade sedan tidigare nedsatt sköldkörtelfunktion och ärftlighet för struma, överfunktion i sköldkörteln.

Läkaren ska ha svarat henne att det inte var länge sedan man tagit prov och att sköldkörtelfunktionen inte ändras så fort. Eftersom patienten hade funderingar om sin blodtrycksmedicin sänktes dosen.

Trots att kvinnan fortsatte känna sig orkeslös och trött och flera gånger bad om att få kolla upp sin sköldkörtel gjordes det inte.

Det var inte förrän hon var hos sin gynekolog 15 oktober samma år som hon fick ta ett prov – som visade lågt värde. Hon hänvisades tillbaka till Brukshälsan som tog ett prov som visade ännu lägre värde. Då fick kvinnan veta att hon skulle göra uppehåll i medicineringen. Fem dagar senare ordnade läkaren remiss till Uppsala.

I slutet av november fick kvinnan söka akut vård på Uppsala Akademiska sjukhus. Hon hade då förmaksflimmer och hjärtsvikt på grund av obehandlad giftstruma.

Det fanns brister både när det gäller sjukdomshistoria, undersökning och ordination av läkemedel enligt IVO. Dokumentationen av blodprov och provsvar var också bristfällig.

Vad som legat till grund för läkarens bedömning fanns inte dokumenterat. Enligt kritiken har läkaren inte fått en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård, något som personalen själva är ansvariga för.

Läs också: Brukshälsan kritiseras av Socialstyrelsen

Vårdgivaren, Brukshälsan i Uppland AB, har ansvar för att ha den personal och kompetens som krävs.

"Alla läkarbesök, provtagningar, mediciner, resor och vad jag fysiskt och psykiskt utsatts för har kunnat undvikas med ett enkelt blodprov", skriver kvinnan i sin anmälan.

Hälsocentralen beklagar det som skett, och ser med facit i hand att kvinnan borde ha fått en remiss till endokrinologen tidigare.

Mer läsning

Annons