Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderat efter vinst i kommunstyrelsen: "Nu är S dominans i politiken bruten"

När framtiden för ett handelsprogram diskuterades i Tierps kommunfullmäktige slog Daniel Blomstedt (M) fast:
– Motionen är viktigare än innehållet. Det var första gången på 13 år som inte majoriteten fick igenom ett beslut i kommunstyrelsen. Jag är övertygad om att det inte kommer att ta lika lång tid igen.

Annons

Blomstedt menade att Socialdemokraternas dominans i Tierpspolitiken nu är bruten.

– Det visar att intressanta och bra förslag kan få en brett samförstånd. Det här gör politiken rolig.

I april 2002 handlade det om Tierps kommun fortsatt skulle vara en förstudiekommun för slutförvar av använt kärnbränsle. I kommunstyrelsen vann borgarnas ja tack vare en röst från en socialdemokrat, i slutänden blev det dock nej i kommunfullmäktige.

Men under onsdagskvällens kommunfullmäktige handlade det i stället om den motion om att återinföra handelsprogrammet 2016 som M och C skrev. Och som klubbades i kommunstyrelsen efter stöd av V och SD. Till kommunfullmäktige hade dock det röd-gröna styret (S och MP) tagit fram ett kompromissförslag. Kommunstyrelsen skulle få i uppdrag att undersöka möjligheten att koppla en handelsutbildning till något befintligt program, Och till detta plussa på med introduktionsprogram och lärlingsutbildning. Samtliga partier ställde sig bakom kompromissen, som därmed vann med 49-0 i omröstningen.

Blomstedt skollega Åsa Sikberg, som skrev motionen ihop med Sara Sjödal (C), tyckte att lösningen var jättebra.

– Affärerna i Tierps kommun har över 300 anställda, om bara fem procent nyrekryteras är det en hel klass.

Sara Sjödahl pekade på att såväl äldre och yngre i kommunens tätorter poängterade vikten av att satsa på turismen och handeln under de framtidssamtal som nyligen hölls.

– Då är en handelsutbildning en viktig motor i det hela.

Mer läsning

Annons