Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Monster” rensar Tegelsmorasjön

/
  • SNABBT. Effektivt skalar monstermaskinen ned sjögräset i Tegelmorasjön.
  • FÅGLAR. Per Lindgren, Föreningen Tegelsmorasjön, säger att rensningen främst gynnar olika fågelarter. Men Lindgren tillägger att det också gör att sjön syns från kyrkbacken.

Monstermaskinen tuggar sjögräs.
En bit bort bygger en grävmaskin upp en holme av dy.
Tegelsmorasjöns vattenyta syns mer och mer.

Annons

Föreningen Tegelsmorasjön gör rensningen ihop med kommunen. Det är den mest omfattande åtgärden hittills med en kostnad på 160 000 kronor. Det praktiska arbetet görs av Lindings våtmarksservice från Söderhamn.

För fåglarnas skull

– Vi klipper bort vass och gör större djup på vissa ställen. Det är för fåglarnas skull och för att sjön ska synas från kyrkan, säger Per Lindgren, kassör i Föreningen Tegelsmorasjön med 110 medlemmar.

Den senaste resningen gjordes för tre år sedan. Att hålla efter växtligheten i sjön kom på tal första gången 1996 efter att man vid en motortävling fått in en slant till naturvård.

– Det har gynnat olika fågelarter. Häromdagen såg jag flera tranor. Inom föreningen har vi precis gjort en fågelinventering som jag ännu inte sett resultatet av, säger Per Lindgren.

Gästboken berättar

Just den här dagen syns flera svanar på vattnet. På platsen finns ett fågeltorn där människor som spanat efter fåglar skrivit i en gästbok. Där går att läsa att man bland annat observerat havsörn, tofsvipa, gräsand och skogsduva. Föreningen har också återskapat strandängen med betande djur. Något som gynnar ängsblommor

– Vi har gjort en stig som leder ned till fågeltornet.

Mer läsning

Annons