Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Morr, nu ska jag granskas

/
  • Annette Nilsson som agerar domare känner på Kalle Frisks engelska bulldog Hilda. Flera av övningarna går ut på att hundarna ska låta sig hanteras.
  • Efter instruktionsboken ställer Bosse, en treårig Grand Danois, upp sig för Annette Nilsson (till höger) som spelar domare under övningen. Bosses matte är Inger Pousette, Skärplinge.
  • För att inte pälsen ska släpa i backen och inte håret ska vara i vägen när de äter är Sweety och Wilma försedda med papiljotter. Matte är Madeleine Sidestål, Karlholmsbruk.
  • Efter att ha visat upp sin nio månader gamla Landseer Bina sitter det bra med en fikapaus för Lorentz och Monika Gilliam, Finnerånger, Karlholmsbruk.
  • Två månader gamla Amadeus platsar inte riktigt än i gänget som tränar utställning. Men matte Ida Marie Meltags famn duger bra. I bakgrunden Ida Maries dotter Aissaovia, 2 år.

Hundarna ställer upp sig i profil. Under protest låter de domaren kolla tänderna.
Vid träningen i Skärplinge visar de också sin gångstil.

Annons

Vid Hornbergsgården pågår träning inför utställningsverksamhet. 20 mattar och hussar och deras adepter deltar i träningen. Annette Nilsson, hunduppfödare från Skärplinge, spelar domare.
– Vi tränar att de ska låta en domare titta på tänderna. En domare känner också på hundens uppbyggnad och tittar hur den rör sig. Hundägarna tränar hemma med sin hund. Alla ska inte ställa ut den utan målet kan vara att hunden ska vara lugnare vid veterinärbesök, säger Anette Nilsson.


På en lång rad får först hundägare med större hundar ställa upp sig. Ägarna får goda råd från Annette. Så är det dags för mindre jyckar. Margareta Sirbergs mops Tindra är ivrig att komma upp på det bord som används.
– Vi började med träningen för två år sedan. Då var vi tre–fyra stycken. Nu har det strömmat in folk från Österbybruk, Karlholmsbruk och Tierp. Det är från barn till pensionärer, säger hon.
Kalle Frisk, Sandby, har problem med att hans engelska bulldog Hilda går med nosen i backen.
– När vi tränade agility i ridhuset i Lövstabruk åt hon hästskit hela tiden.
Efter någon timme har de ivriga hundskallen tystnat. Även människorna har slappnat av. Nu är det fika och umgänge som gäller.

Mer läsning

Annons