Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Motstånd för kraftverk

/
  • DRÖJER. Bygget av en ny kraftstation i Dalälven vid Untra drar ut på tiden. Nu ska Högsta domstolen avgöra om Fortums ansökan om tillstånd i Miljödomstolen är korrekt.

Fortums nya kraftstation vid Untra kraftverk stöter på motstånd.

Kammarkollegiet vill att energibolagets ansökan i Miljödomstolen skrotas.

Annons

Myndigheten är kritisk till att det inte hållits något samråd sedan Fortum ändrade i sina planer för kraftstationen. Efter att inte fått gehör i Hovrätten har de vänt sig till Högsta domstolen.

– Det här är ett projekt med betydande miljöpåverkan. Då måste man ha ett samråd först. Det är viktigt att ta reda på synpunkterna på projektet, säger Torgny Norberg, vid Kammarkollegiet.

Fick ändra planerna

Det har gått ett år sedan Fortum ändrade i planerna för sin nya kraftstation i Dalälven.

Motståndet mot att bygga i Båtfors naturreservat blev för stort.

I stället ändrades planerna till att placera de nya turbinerna på andra sidan älven – vid kraftverksbyn.

Men även då blev protesterna högljudda. Artdatabanken, Fiskeriverket och Svenska naturskyddsföreningen var kritiska. Bland annat menade Naturskyddsföreningen att ansökan bör avslås då det inte varit något nytt samråd efter ändringen i planerna. En kritik som delas av Kammarkollegiet.

– Det första samrådet gällde bygget i Båtfors naturreservat. Det här gäller bygget på andra sidan älven. Då anser vi att de måste göra om det.

Vill sätta igång

Fortum vill att bygget av kraftverket ska sätta igång så snart som möjligt. Men en prövning i Högsta Domstolen kan dra ut på tiden. Ett snarlikt ärende i Dalarna förra året dröjde 1,5 år innan det avgjordes.

Om HD går på Kammarkollegiets linje kan inte Miljödomstolen pröva fallet. Då måste Fortum börja om från början med sina planer – och ha ett nytt samråd.

Mer läsning

Annons