Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Munters varslar elva anställda

/
  • tråkigt. ”Det är tråkigt. Man hoppades ju att lågkonjunkturen skulle vara över. Men vår produktionstakt är högre än vår efterfrågan och vi måste anpassa oss efter det”, säger Kenneth Karlsson, platschef på Munters i Tobo.
  • Ulf Wallén.

Elva anställda varslas vid Munters i Tobo. Skälet är minskad efterfrågan.

– Vi har klarat oss länge nog jämfört med andra fabriker. Men man har ju anat att även vi skulle bli drabbade någon gång, säger Ulf Wallén, anställd vid fabriken.

Annons

Det var i fredags som ledningen vid Munters meddelade personalen att elva anställda inom produktionen varslas om uppsägning.

– Det är tråkigt. Man hoppades ju att lågkonjunkturen skulle vara över. Men vår produktionstakt är högre än vår efterfrågan och vi måste anpassa oss efter det, säger platschefen Kenneth Karlsson.

Fabriken i Tobo har varit relativt förskonad under det senaste årets lågkonjunktur. Uppsägningar bland tjänstemännen i somras gjorde att fyra tjänster försvann. Det löstes bland annat genom att vakanta tjänster inte tillsattes. Men nu ser ledningen inget annat val än att varsla även i produktionen.

– Vi har kört för fullt länge. Det kunde vi göra för att vi gick in i det här året med ett mindre lager. Nu går det inte längre, förklarar Kenneth Karlsson.

Anpassad arbetstid?

Han menar att ledningen har försökt nå andra lösningar än att säga upp personal – och hoppas fortfarande att det finns andra sätt.

– Konjunkturanpassad arbetstid är ett sätt. Att man arbetar mer när det går bra och tar ut den övertiden i ledighet när det går sämre. Vi har pratat med facket om det, men nu kunde vi inte vänta längre.

Bengt-Ola Nygren vid Metall förhandlar åt sina medlemmar i Tobo.

– De ville inte att arbetsgivaren skulle få styra deras lediga tid på det sättet.

Han utesluter dock inte att förhandlingarna kan resultera i någon form av permitteringsavtal – med kortare arbetstid och mindre i lön – i stället för uppsägningar.

Munters i Tobo har i dag ungefär 100 anställda och tillverkar torkrotorer och avfuktare.

Mer läsning

Annons