Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Myndighetskritik mot Forsmark

Strålsäkerhetsmyndigheten riktar två föreläggande mot Forsmarks Kraftgrupp. Orsaken är en felaktigt stängd ventil.

Annons

Samtidigt fortsätter arbetet med att förbättra säkerheten vid kärnkraftverket.
Det var i augusti som den stängda ventilen upptäcktes. Reaktor 2 var tillfälligt avställd på grund av underhållsarbete och ventilen i ett nödkylsystem var felaktigt stängd.
Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, bedömer inte att missen utgjorde någon större fara för säkerheten, men ser ändå allvarligt på det inträffade. Främst riktar de kritik mot att Forsmark inte följt fastställda rutiner.
– Vi har jobbat med det sedan vi upptäckte att ventilen var stängd. Men vi har inte kommit fram till orsaken än, säger Claes-Inge Andersson, informationschef vid Forsmarks kärnkraftverk.
SSM menar att Forsmark måste kontrollera samtliga reaktorer för att inte liknande fel finns på andra ställen. Dessutom måste de utreda hur säkerhetskulturen kan förbättras så att rutiner följs framöver.
Nya säkerhetsföreskrifter har införts för kärnkraftverken - och Forsmark har gjort flera åtgärder i linje med det. Bland annat har kraven för tillträde blivit strängare och en meterhög skyddsmur har byggts som en barriär mot fordon.
Som en del av säkerhetsarbetet väljer polisen att fördjupa sitt samarbete med Forsmark. Bland annat kommer poliser från Östhammar, Tierp och Älvkarleby att utbildas för att kunna jobba inom området.
– Om det händer något så ska man vara bekant med området vid kärnkraftverket, säger Erik Lagerholm, operativ chef vid polisen i Uppsala län.
Polisen jobbar dels med hur de ska tackla hot mot kärnkraftverket, men även hur det ska agera vid ett haveri.
– Om en olycka sker finns två uppsamlingsplatser för Forsmark. Den ena är i Skärplinge, och den ska polisen i Älvkarleby och Tierp ansvara för, förklarar Lagerholm.

1 juli i år slogs Statens kärnkraftinspektion och Statens strålsskyddssinstitut ihop och bildade Strålsäkerhetsmyndigheten.

Mer läsning

Annons