Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När pastorn kom blev allt svart

/
  • allvarsamma. Så här tedde sig Västlands församling någon gång på 40-talet. Det var en samling välklädda  män och kvinnor som tagit plats i kyrksalen i Stavs missionshus.  Foto: Ateljé Fritz

Söndagsskolan i Stavs missionshus var något utöver det vanliga på 1920-talet.
Det intygar pastor Edvin Eriksson född 1912.
Han fick skjuts med pappan på cykel till sammankomsten.

Annons

I boken ” Västlands missionsförsamling genom 100 år 1877–1977” berättar Edvin Eriksson barnaminnen från Stavs missionshus. Han berömmer de trogna lärarna och hyllar särskilt festerna. Här fanns sommarfesten då söndagsskolorna i Stav och Väla tågade till en björkhage mitt emellan. Där lekte de och drack saft. Och samlades kring Guds ord. Edvin Eriksson betonar att julfesterna var lika bra. På 30-talet var han dessutom med och bildade en juniorförening inom Västlands missionsförsamling.

För den blivande pastorn i Västland Sven Karlsson var första mötet med bygden ett mörker. En händelse som han ändå såg ljust på. Så här gick det till. En lördag i mitten av januari 1954 kom han till Stavs missionshus för att provpredika. Då orsakade en storm strömlöst i byn och allt blev svart. Det fick blir gudsord till stearinljus och en välkänd sång som alla kunde utantill. Den här varma stunden fick Sven Karlsson att bestämma sig för att ta tjänsten.

Han berättar hur han umgicks med bygdens folk, både över en kopp kaffe och på potatisåkern. Samarbetet med svenska kyrkan var gott. Samfunden hade söndagsskolsamlingar ihop, gemensamma mötesserier och ett julprogram ihop.

Något som varit viktigt genom åren i alla missionsförsamlingar är auktionerna där syföreningarna stått för mycket av alstren.

En kassauppgift från 1885 visar att Västlands församling fått in 54 kronor på kollekter men hela 134,85 på auktioner. Vad fanns det då för fynd att gör på en auktion? Ett protokoll från 1881 visar att en tröja gick för 1,60, ett par hängslen för 85 öre och en blomma för 25 öre.

Mer läsning

Annons