Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Narkotikabrotten har fördubblats

/
  • MYCKET DROGER. I Älvkarleby har antalet narkotikabrott fördubblats jämfört med 2007. I Tierp ökar skadegörelsen.

Narkotikabrotten i Älvkarleby kommun har fördubblats. Värst är problemen i Skutskär, där polisen satt in extra resurser.


I Tierp minskar inbrotten medan skadegörelsen har ökat rejält.

Annons

Narkotikan är ett stort problem i Älvkarleby kommun och då framför allt i Skutskär. Under andra halvåret 2008 hade polisen två anställda som på heltid arbetade mot narkotikabrotten. Dessutom assisterade gatulangningsenheten under vissa perioder. Resultatet lyser genom i brottstatistiken, där antalet narkotikabrott fördubblats i jämförelse med 2007.

– Vi har haft en viss inflyttning av grövre kriminella som håller på med narkotika i kommunen. Så problemet finns fortfarande kvar och vi fortsätter att jobba med det, säger Niklas Hållkvist, närpolischef i Tierp och Älvkarleby.

Ett annat problemområde i Älvkarleby är bostadsinbrotten, som även de fördubblades under 2008. Detta står i kontrast till Tierp, där antalet stöldbrott minskar. Däremot ökar skadegörelsen i Tierp kraftigt, men Niklas Hållkvist menar att polisen ändå ser positiva tendenser.

– När det gäller skadegörelsen ser vi en positiv trend och det beror mycket på ungdomsnätverkets arbete.

De har diskuterat det här och spridit informationen. Ungdomarna är nu mer medvetna om vad det kostar samhället och att det slår tillbaka på de själva, säger han.

Sexualbrotten i Tierp har ökat, men där tror polisen att ökningen beror på att mörkertalet minskat. Niklas Hållkvist berättar att polisen har fått en bättre kontakt med ungdomarna, där många sexrelaterade brott uppdagats. Under de flesta kategorier minskar brottsligheten i Tierp.

– Det är positiva tendenser. Det är lite inbrott i kommunen, de flesta som sysslar med den typen av brott är lagförda och några har flyttat härifrån, säger Hållkvist.

Mer läsning

Annons