Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Närvårdsplatserna närmar sig Tierp

/
  • Det har funnits planer på närvårdsplatser i Tierp i ungefär fem år. Först nu börjar det bli dags för dem.

Snart kan Tierp till slut få sina närvårdsplatser.
Under måndagen träffade landstingsrådet Vivianne Macdisi (S) lokala företrädare för att bland annat diskutera finansieringen.

Annons

Närvårdsplatser i Tierp har varit på gång länge. Arbetarbladet har tidigare berättat om planerna.

– Det här kommer skapa trygghet för patienter och anhöriga. Man behöver inte åka in till sjukhuset utan kan få vård lokalt. Om vi i landstinget tillsammans med kommunerna kan samverka så kan vi tillsammans göra det bättre, säger Vivianne Macdisi.

Förra tisdagen beslutade Hälso- och sjukvårdsstyrelsen i landstinget att lägga fram ett förslag om att under 2016 avsätta tolv miljoner till etablering och drift för närvårdsplatserna, och mobil närvård i norra Uppsala län.

Under måndagen besökte Vivianne Macdisi Tierp för ett möte med lokala företrädare.

Pia Wårdsäter (S) är lokal representant i den politiska styrgruppen för närvård i Tierp.

– Kan vi samla kommunens och landstingets resurser i en enhet för närvård i Tierp så är det till gagn för invånarna i Tierps kommun. Nu är vi beredda att göra verkstad av det här. Vi är överens med landstinget. Nu ska det processas och sättas ihop, säger hon.

Förslaget ska nu ner på tjänstemannanivå där tjänstemän från landstinget samt respektive kommun ska arbeta fram konkreta förslag att ta ställning till.

Enligt Vivianne Macdisi är de största utmaningarna rekrytering av personal och den faktiska platsen för närvårdplatserna.

– Vi är helt på det klara med att det finns ganska stora utmaningar. Dels är det svårt att få tag på sjuksköterskor och läkare i dag, och så behöver vi hitta en fastighet för lokaler. Men vi är angelägna om att det ska komma i gång, och tror verkligen på det här.

Hur många vårdplatser det kan bli är inte klart än. Det beror på hur stort behovet är i kommunerna.

Inte heller hur stora summor kommunerna ska gå in med.

– Här måste vi vara väldigt lyhörda. Såväl landstinget som Tierps och Älvkarleby kommun har ansträngda budgetar. Vi har sagt att vi kan avsätta tolv miljoner. Nu får kommunerna göra motsvarande arbete, säger Vivivanne Macdisi.

I Östhammar finns redan en närvårdsenhet. Finansieringsmodellen som föreslås för Tierp och Älvkarleby liknar lösningen där. Landstinget står då för 60 procent medan Tierp och Älvkarleby delar på 40 procent.

Mer läsning

Annons