Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nästan halva styrkan kan försvinna på Scana

/

Scana Steel i Söderfors varslar nästan hälften av sina medarbetare om uppsägning.
– Vi ser ingen annan möjlighet just nu, säger företagets vd Per Jarbelius.

Annons

Lågkonjunkturen fortsätter att slå hårt mot företagen i Söderfors. För Scana Steel, med runt 135 anställda, fortsätter orderraset. 60 anställda varslas nu om uppsägning, 50 på kollektivsidan och 10 tjänstemän.

– Det är klart att folk är chockade och bestörta över att vi måste göra en så här åtgärd. Det känns helt absurt men det är så det ser ut. Vi gör en kraftig justering för att se till att vi över huvud taget finns där när ekonomin vänder, säger Per Jarbelius.

Scanas regelbundna kunder har den senaste tiden dragit ner kraftigt på sina beställningar och flera ordrar har annullerats. För mindre än en månad sedan sade företaget upp 17 anställda, åtgärder som inte räcker till. Roger Lindqvist, ordförande i metallklubben, är uppgiven efter det senaste varslet.

– Det är katastrofalt, det är fritt fall. Jag tänker på alla stackare som kommer att få gå hem, säger han.

När Roger Lindqvist ska försöka beskriva stämningen bland de anställda säger han att det sprider sig en fruktansvärd oro.

– Ingen går ju säker. Ska man dra strecket i dag så är det folk med 21 års anställningstid som ligger i farozonen.

Någon gång under nästa vecka inleds MBL-förhandlingarna.

– Ingen skulle bli gladare än vi om vi kunde ändra det här beslutet, men det är det ingen som tror på i dag, säger Per Jarbelius.

 

 

Mer läsning

Annons