Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nödvändig skitlukt över Tierp

/
  • RÖTSLAM. Under veckan har det till och från legat en skitlukt över Tierps samhälle. Det beror på att kommunen kört rötslag från reningsverket till Gatmot.
  • VARNA. Även under fredagen luktade det skit i Tierps samhälle. Inför nästa körning av rötslam, i november, ska dock kommunen förvarna invånarna med en annons.

Det har under den gångna veckan luktat skit i Tierps samhälle.

Lukten beror på att kommunen kör rötslam från reningsverket till Gatmot.

– Nästa gång ska vi annonsera om det här, säger va-chef Roger Rhodin.

Annons

För transporterna kommer inte att upphöra. Det är helt enkelt en nödvändig process i omhändertagandet av avlopp på reningsverket. Rötslammet lagras några månader vid reningsverket för att sedan köras för kompostering till Gatmot. Att det luktat extra mycket den här gången beror på att vinden legat på mot samhället.

Varför kan ni inte bryta då det luktar så mycket?

– När man väl börjar röra i slammet luktar det svavelväte. Då är det bäst att transportera bort det så fort som möjligt. Men till nästa gång ska vi försöka förbättra det hela, säger Roger Rhodin.

En åtgärd kommunen tänker vidta är annonsering på hemsidan och i Annonsbladet om att de kör rötslam under en viss tid.

– Det brukar inte lukta så mycket på hösten, men vinden har varit ogynnsam och så är det varmt. Nästa gång blir i november. Då borde det inte lukta lika mycket, men det kan vara en dimmig dag med luft som står stilla.

Mer läsning

Annons