Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska kameror övervaka stationerna

/
  • FILMAS. Nu ska järnvägsstationen i Tierps kommun kameraövervakas. Syftet är att minska skadegörelsen. Kommunen har även beviljats tillstånd för övervakning i Tobo och Örbyhus.

Nu ska järnvägstationerna i Tierp, Tobo och Örbyhus kameraövervakas. Länsstyrelsen beviljade tillstånd på onsdagen.

Syftet är att få bukt med den stora skadegörelsen.

Annons

– Vi har vägt säkerheten mot integriteten. Men skador för 600 000 kronor på två år är inte småpengar, säger Erika Rydgren, vid Länsstyrelsen.

Myndigheten har beviljat sammanlagt sex kameror för de platser som kommunen ville kameraövervaka.

Tierp – järnvägsstationen med väntkurer, undergången under järnvägen samt två väntkurar vid busshållsplatsen intill stationen.

Tobo – järnvägsstationen med väntkurar.

Örbyhus – järnvägsstationen med väntkurar, undergången under järnvägen samt väntkurar i anslutning till busshållsplatsen vid stationen.

Kvällar och nätter

Övervakningen får dock endast ske mellan 20.00 och 06.00. Länsstyrelsen motiverar det beslutet med att skadegörelsen främst sker på natten.

Att kameraövervaka järnvägsstationer är vanligt i landets större städer. I Uppsala län sker det bara i Bålsta.

– Tierp är en liten ort, men det är en linje med mycket folk, förklarar Erika Rydgren.

Tydliga skyltar

Länsstyrelsen ställer en rad krav på kommunen. Det inspelade materialet ska vara ljudlöst och raderas efter en månad. Endast säkerhetsansvarig personal ska ha tillgång till det. Dessutom måste kommunen tydligt informera med skyltning vilka platser som är övervakade.

Tierps kommunchef Per Nordenstam, som leder projektet ”Tryggt och snyggt i Tierp”, är nöjd med länsstyrelsens beslut och hoppas att det ska avskräcka från brott.

Enligt honom är det i nuläget inte aktuellt att kameraövervaka fler platser i kommunen.

– Länsstyrelsen är restriktiv och det är bra. För vi vill inte ha det som i London där det är kameror överallt. Skolorna är en plats där det också är mycket skadegörelse. Men där försöker vi lösa det med utökad belysning.

Mer läsning

Annons