Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu tvingas kommunen städa efter bärplockarna

/
  • STÄDNING. Göran Johansson, Mehedeby jaktlag, befarande att städningen efter bärplockarna skulle gå på skatten. Och så blir det, kommunen ska städa i skogarna vid Untrakilen, Östanås och Grimsarbo.
  • SKRÄPIGT. Bärplockarna lämnade en salig röra av mat och utrustning på kalhygget då de drog vidare från Untrakilen.

Nu ska det städas efter de utländska bärplockare som skräpade ned i skogarna vid Mehedeby.

Bergvik Skog AB har anmält tre fall av nedskräpning.

De hänvisar till en lag som säger att kommunen ska betala städningen.

Annons

Anmälan om nedskräpning rör skogarna vid Untrakilen, Grimsarbo och Östanås. Arbetarbladet berättade i september om den polisanmälan som gjordes. På plats visade Göran Johansson från Mehedeby jaktlag på soporna vid Untrakilen. Kvar på hygget låg matrester, gamla möbler, bilbatterier och kläder. Han befarade att städningen skulle betalas med skattemedel. Och så blir det.

I sin anmälan till kommunen hänvisar Bergvik Skogs till en lag från 1998. Den säger att en kommun är skyldig att ta hand om både vanligt och miljöfarligt avfall i de fall då skogsägarna inte själva utövat verksamheten, eller då man inte kan identifiera den som lämnat avfallet.

Roland Grönkvist, Bergvik Skogs AB Fastigheter, tycker att frågan om bärplockare är dubbel.

– Samtidigt som det är bra att någon tar hand om bären och gör sig en hacka, är det synd att de inte kan uppföra sig.

Grönkvist säger att företeelsen är ganska vanlig i bolagets skogar. De har också anmält nedskräpning på Hållnäshalvön och vid fyra lägerplatser i Gävle och Söderhamns kommuner

Miljö- och hälsoskyddsinspektör Karin Boman på Tierps kommun handlägger ärendet. Hon ska åka ut till platserna för att konstatera att det verkligen rör sig gom nedskräpning enligt miljöbalken. Enligt rutinerna ska hon sedan göra en åtalsanmälan innan det är dags för städning.

I anmälan skriver Grönkvist att skogsbolagen har tankar på hur de ihop med polisen och kommunen kan stävja och förebygga nedskräpning till nästa bärsäsong.

– Exakt vad vi vill göra tänker jag inte gå in på nu, säger Grönkvist.

Mer läsning

Annons