Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ägare erkänner koppling till skandalägare

/

De hyreshus i Tobo, som i flera år vanvårdats, har en ny ägare.
Det har ryktats om att den nye ägaren samarbetar med den förre ägaren Johan Stendahl, tidigare utsedd till Sveriges värsta hyresvärd.
– Vi är gamla bekanta, erkänner nu den nya ägaren Håkan Larsson.

Annons

Historien om de tio fastigheterna i Tobo, utanför Tierp, har varit en bergochdalbana i flera år, där det mestadels gått utför. Lägenheterna har kraftigt försummats av olika ägarbolag och det har bland annat utdelats vite och husen har stått under tvångsförvaltning.

I maj i år beslutade kommunstyrelsen i Tierp att lägenheterna i en av fastigheterna var så pass hälsofarliga att de inte ens fick hyras ut.

– Vi var där och tittade och det var bland annat vattenläckor från ett element, säger Mimmi Ingevall Madsen, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Tierps kommun.

En röd tråd i historien har varit finansmannen Johan Stendahl, som bland är tidigare dömd för ekonomiska brott. Under åren 2007–2011 ägde Johan Stendahls företag fastigheterna och försummade dessa vilket ledde till att han kom med på Hem & Hyras Svarta lista, som en av Sveriges värsta hyresvärdar. Stendahls företag gick i konkurs 2011 och fastigheterna har sedan dess haft två andra ägare. Hyresgäster och kommunen uppger dock att Johan Stendahl varit den som hållit i trådarna, trots ägarbytena.

Lotta Hylla bodde tidigare i en av fastigheterna och säger sig vara säker på att Johan Stendahl ansvarade för lägenheterna så sent som i januari i år.

– När jag sade upp min lägenhet i början av året var det honom jag pratade med, säger hon.

I början av sommaren bytte fastigheterna ägare ännu en gång när Håkan Larsson Bilkonsult köpte fastigheterna. Den tidigare ägaren Aros Energideklarationers styrelseledamot Michael Sterner bedyrade då att Johan Stendahl nu var helt borta ur bilden.

– Johan Stendahl har ingenting alls att göra med Larssons bolag, sade han bland annat till Hem & Hyra.

I början av augusti kom signaler att Johan Stenberg faktiskt hade en relation till Håkan Larsson Bilkonsult.

SVT Västernorrland rapporterade om ett fastighetsköp som Håkan Larsson Bilkonsult genomfört i Holm där köpebrevet var undertecknat av både Håkan Larsson och Johan Stendahl. Håkan Larsson uppgav då till SVT att han inte ens visste vem Stendahl är. I ett filmklipp syns dessutom de bägge männen kliva in i en bil utanför en av fastigheterna.

– Enligt hyresgästerna är Johan Stendahl kvar omkring fastigheterna men att han klär ut sig och presenterar sig under ett annat namn. De tycker att det är obehagligt att han finns där men det är svårt att bevisa att han håller i trådarna, säger Anna Hallberg, jurist hos Hyresrättsföreningen.

Nu erkänner den nye ägaren Håkan Larsson att han trots allt har en relation till Johan Stendahl.

– Vi har känt varandra sedan lumpen och det var han som tipsade mig om fastigheterna i Tobo. Men det var väldigt osmart av mig att säga till SVT att jag inte visste vem han var, säger han.

Håkan Larsson berättar även att de boende inte behöver oroa sig för att Johan Stendahl.

– Nej, Johan har ingenting med fastigheternas status att göra, det är helt enkelt en gammal bekant. Jag kan lova att det här kommer bli jättebra, säger han.

Mer läsning

Annons