Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ranking: Tierp femte sämsta skolkommun i landet

/
  • Ockelbo kommun placerar sig högst av samtliga kommuner i Gävleborg i Lärarförbundets ranking.

Ockelbo stormar 170 platser uppåt i Lärarförbundets ranking över de bästa skolkommunerna.
Tierp rankas som den femte sämsta skolkommunen i hela landet.
– Det är inte alls särskilt smickrande. Vi tar det på allra största allvar, säger Henrik Hedqvist, utbildningschef i kommunen.

Annons

Lärarförbundet släpper varje år en lista över de bästa skolkommunerna i Sverige. Rankingen består av 14 parametrar, bland annat andelen utbildade lärare, betygen i nian och resurser.

Läs också: SKL:s ranking från maj

Tierp hamnar i år på plats 285 av landets 290 kommuner.

– Det är klart att vi blev bestörta att vi låg så långt ner. Själv tycker jag att vi har en bra skola här. Statistiken är från förra året och sen dess känns det som att vi är på rätt väg, Camilla Hamlin, ordförande för Lärarförbundet i Tierp.

Särskilt illa är det på betygsfronten. Kommunen befinner sig bland de 20 sämsta kommunerna inom samtliga fyra kriterier som har att göra med betyg i grundskolan.

Kommunen är till exempel fjärde sämst i landet när det kommer till andelen elever som är godkända i alla ämnen i nian.

– Det är förstås inte bra alls. Därför har vi satt upp långsiktiga strategier med fortbildning som förhoppningsvis ger resultat inom några år, säger Henrik Hedqvist.

Några andra områden som kommunen vill förbättra är lärarnas sjukfrånvaro som störtdykt sen 2014 års notering. Det har även förtroendet mellan fackförbund och kommun, men det är något som ska vända, tror Henrik Hedqvist.

Läs mer: Majoriteten i Tierp vill satsa på utbildning

Kommunen arbetar aktivt med att problemen genom att bland annat söka statsbidrag och samarbeta med SKL (Sveriges kommuner och landsting).

Dessutom har en grupp tillsatts som ska samarbeta med fackförbundet för att minska ner på skolledares och lärares administrativa uppgifter.

– Så att våra lärare kan vara i klassrummen och göra det de är bäst på, säger Camilla Hamlin.

Kommunen har samtidigt klättrat på vissa områden, bland annat inom antalet utbildare lärare och lärartäthet.

– Att jobba och verka i Tierps kommun känns inte nattsvart. Jag har en förhoppning om att det här är en bottennotering som vi aldrig når igen, säger Camilla Hamlin.

I förra årets ranking placerade sig Ockelbo på plats 232. Nu har kommunen seglat upp till plats 62 och placerar sig därmed högst i Gävleborg.

– Det är kul naturligtvis. Vi ligger högt både när det kommer till resurser för utbildning inom förskola och skola, och i lärartäthet. Sen var betygsresultaten väldigt fina i nian förra hösten, säger Lotta Wennlund, utbildnings- och kulturchef i Ockelbo.

För andra året i rad toppar skånska Vellinge listan, före Piteå och Luleå. Vingåker i Södermanland hamnar allra sist.

Läs också: Förskolorna i Gävle och Sandviken ska bli giftfria

Mer läsning

Annons