Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny satsning görs mot organiserad brottslighet

Norduppland är inte förskonat från organiserad brottslighet. Men nu ska polisen få bukt med brotten. Uppsala län är en av de regioner som fått i uppdrag av regeringen att skapa en särskild aktionsgrupp.

Annons

I maj presenterade justitieminister Beatrice Ask, m, regeringens förslag på hur den organiserade brottsligheten i Sverige ska bekämpas.

Åtta aktionsgrupper

Verktyget blir att skapa åtta särskilda aktionsgrupper inom polisen som enbart ska jobba med den typen av brott. En av de grupperna kommer att finnas i Uppsala län.

– Det är nog dels för att vi redan har kommit en bit på vägen. Men även för den kriminalitet som finns här, säger Kenneth Ågren, kriminalkommissarie vid polisen i Uppsala.

Inget stort problem

Han syftar främst på de problem med gäng som finns i Uppsala. Men även på kriminalitet i länets mindre orter. Enligt närpolischefen i Tierp och Älvkarleby, Niklas Hållkvist, är den organiserade brottslig- heten för tillfället inget stort bekymmer i Norduppland – men trakten är inte helt förskonad.

– I Älvkarleby kommun har det funnits kopplingar till mc-kriminalitet, samma sak i Örbyhus. Men det är inget stort problem just nu, berättar han.

Den organiserade brottsligheten kan dock ha flera ansikten. Enligt Kenneth Ågren är det viktigt att inte stirra sig blind på en typ av kriminalitet.

– Snatteri kan också vara organiserat. Det är inte ovanligt med ligor specialiserade på just det.

Bistår Gävleborg

I dag jobbar ett tjugotal poliser i Uppsala län med grov brottslighet. Det antalet kommer nu att dubblas.

Men det är ännu oklart exakt hur de nya resurserna kommer att riktas.

– Men vi har inte någon startsträcka utan ska komma igång så snabbt det går. Det vi vill är att bli mer uthålliga i vårt arbete. Tidigare har det snabbt blivit en kostnadsfråga om ett ärende har dragit ut på tiden, säger Kenneth.

Den nya aktionsgruppen i Uppsala ska inte bara att jobba i Uppland. Den kommer även att bistå polisen i Gävleborgs län och Västmanlands län vid behov.

Mer läsning

Annons