Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny trend i Tierp: Privat blir offentligt på nytt

/
  • KOMMUNEN TAR ÖVER. Lena Wänkkö och hennes kollegor vid Medborgarservice kundcenter tar över kommunens telefonväxel. Det är en av flera verksamheter som kommunen återtagit i egen regi.UlrikaLöfgren.Merike Kalholm.

Kommunen tar tillbaka ansvaret för sin telefonväxel. På drygt ett år har även maten till skolor och äldre samt svenska för invandrare tagits tillbaka från privata företag.

Annons

Trots trenden menar kommunalrådet Bengt-Olov Eriksson (S) att konkurrensutsättning är ett framgångsrikt recept för Tierps kommun.

– Vi har på det viset fått ner kostnaderna. Så generellt tycker jag det, säger han.

I två av fallen – maten och SFI – riktades kritik mot dels Sodexo och dels Thoréngruppen vilka utförde tjänsterna åt kommunen.

– Det enda tillfället då konkurrensutsättningen blev mindre lyckad tycker jag är SFI.

Ulrika Löfgren är ombud för Kommunal i Tierp. Hon tycker det är positivt att kommunen i de tre fallen vågar gå tillbaka till egen regi.

Hon är inte negativ till konkurrensutsättningar men menar att det finns tillfällen när det inte blivit bra. Överlåtandet av kosthanteringen till Sodexo är ett exempel på det.

– Då blev medlemmarna kvar som anställda i kommunen – men de förlorade sina arbetsuppgifter, att laga mat. När de hunnit anpassa sig till sina nya jobb väljer vi att gå tillbaka till egen regi. Sådant kan skapa oro.

Hon tycker att både facket och kommunen dragit lärdomar av de senaste årens upphandlingar.

– Vi vill vara med i ett tidigt skede, så att vi kan vara med och påverka. Det kan vara för att se till att våra medlemmar blir erbjudna anställning hos den nya arbetsgivaren.

Nästa år antar kommunen en ny konkurrensstrategi. Men i den nuvarande för 2008–2009 är det endast den yttre skötseln av delar av kommunens och Tierpsbyggens grönområden som överlåtits till ett privat företag. Ett avtal har också slutits med Manpower om möjligheter att hyra in administrativ personal, men det har inte aktiverats. Renhållning, vaktmästeri, förskola och verksamheter inom vård- och omsorg är utpekade i konkurrensstrategin, men har av olika skäl inte blivit aktuella.

– Det finns inga planer på fler konkurrensutsättningar just nu, förklarar Bengt-Olov Eriksson (S).

Mer läsning

Annons