Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya a-kasseregler hot mot deltidsbrandkåren

/
  • OROLIGA. Andreas Karlberg, Mikael Gustafsson och Risto Kurjansuu är oroliga för Söderfors brandstations framtid. De nya a-kassereglerna kan ställa till med problem.

Redan i dag är deltidsbrandmännen i Söderfors två man kort. Och platschefen Risto Kurjansuu är orolig för att det kan bli värre.
– De nya a-kassereglerna kan ställa till det ordentligt för oss, säger han.

Annons

De nya a-kasseregler gör att deltidsbrandmän som blir uppsagda från sina ordinarie jobb tvingas att säga upp sig från brandkåren för att få full a-kassa. Normalt sett ska 20 deltidsbrandmän jobba vid stationen i Söderfors. I dag står två skåp tomma och räddningstjänsten har svårt att hitta nya deltidare.

Andreas Karlberg kommer den sista mars att stå arbetslös, då han tvingas att lämna sitt jobb på Erasteel i Söderfors. Det är osäkert om han då kommer att kunna fortsätta som deltidsbrandman.

– Det är verkligen inga bra regler, det är under all kritik, säger han.

Risto Kurjansuu är oroad för framtiden och alla varsel, som kan leda att fler arbetslösa brandmän hamnar i samma situation. Han befarar också att många söker sig till en annan ort för att hitta nytt jobb och av den anledningen tvingas sluta. Brandmännen måste nämligen vara på plats inom sju minuter.

– I dagsläget fungerar det eftersom många täcker upp för varandra, men försvinner fler kan det bli riktigt jobbigt. Till sommaren blir det också värre, när många vill ha semester. Vi måste vara minst fem på jour för att få rökdyka, säger han.

Även Mikael Gustafsson, som jobbat på stationen i drygt sju år, är orolig. Han ligger i riskzonen att bli uppsagd från sitt jobb på Åkers, som nyligen varslade tolv anställda om uppsägning.

– Jag är nummer tio på listan. Förhoppningsvis kan de lösa det på något annat sätt, men skulle jag förlora jobbet finns risken att jag inte kan fortsätta här, säger han och tittar ut över brandstationen.

Mikael Gustafsson nämner också två andra deltidare som han tror kan komma att sluta. De går sista året på gymnasiet.

– Man vet aldrig. De kanske rycker in i lumpen eller flyttar, säger han.

Förra helgen ordnade Kurjansuu och hans kollegor en uppvisningsdag i Söderfors. Räddningstjänsten visade prov på sitt arbete och nyfikna barn fick kika inuti brandbilen. Dessutom passade man på att ragga framtida brandmän.

– Det var två tjejer som var lite intresserade så det är positivt. Sen får vi se vad det leder till, säger Risto Kurjansuu.

Mer läsning

Annons