Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya regler drabbar ridklubbarna

/
  • Störd av bromsar. Vallacken Picnic uppskattar att bli hämtad av Ulf Lind. Bromsarna surrar ivrigt i luften.

Mer tid i hagen, ökad social kontakt och större ytor att röra sig på. Nu ska hästarna få det bättre. Från och med 1 augusti gäller nya bestämmelser för hästhållning. För ridklubbarna kan det innebära problem.

Annons

Redan för tre år sedan kom bestämmelserna för hästhållning, men de träder i kraft först nu. Hos Tierps ryttarklubb känner man sig väl förberedda.

– Det här är inget överraskande för oss, vi har aktivt följt upp det här, säger Ulla Andersson, ordförande i Tierps ryttarklubb

Klubben har alltid låtit hästarna gå mycket ute och de har också kunnat nosa på varandra inne i stallet. För andra ridklubbar däremot kan bestämmelserna medföra svårigheter.

Svårare i städer

Strax utanför Tierp bor ridläraren Ulf Lind. Hans hästar går i hagar strax bakom stallet. De brukar gå in i stallet på eftermiddagen och vallacken Picnic, som är en dressyrhäst, verkar väl medveten om det. Picnic tittar bedjande på Ulf Lind när han närmar sig.

– De är irriterade av bromsar. Det har hänt att hästar jag haft hoppat ur hagen och själva sprungit in i stallet.

Själv har Ulf Lind inga problem med att följa hästhållningskraven, men han tror att det kan bli svårare för andra.

– Det är framför allt riklubbar i städer som kommer i kläm. De har inte så goda möjligheter att ha hästar utomhus, säger Ulf Lind.

Länsstyrelsen kommer kontrollera att bestämmelserna följs. Förutom vid anmälningar om vanvård kommer de också på eget initiativ besöka större hästhållare för kontroller. Lena Scharin, djurskyddshandläggare på länsstyrelsen i Gävleborg, tror att många ridskolor kan få svårt att leva upp till bestämmelserna.

– Generellt så kan man säga att många ridklubbar har alldeles för små hagar för att hästarna ska kunna röra sig i sina naturliga gångarter.

”Har bra mark”

Men det här tror Lena Scharin att ridklubbarna kan lösa.

– Ofta vill de ha hästarna så nära stallet som möjligt. Ridklubbar i Gävleborg har bra mark för sina hästar, de måste alltså börja gå med hästarna till marker längre bort från stallet, säger Lena Scharin.

Mer läsning

Annons